Računalništvo, telefonija
14.08.2020 08:43
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Instagram nezakonito shranjeval biometrične podatke uporabnikov

Instagram nezakonito shranjeval biometrične podatke o več kot 100 milijonov uporabnikov
Instagram nezakonito shranjeval biometrične podatke o več kot 100 milijonov uporabnikov

Družbena omrežja vzbujajo lažen občutek varnosti in neprestano spodbujajo uporabnike, da razkrijejo čim več zasebnih podatkov. Toda kaj se zgodi, ko ta omrežja brez dovoljenja shranjujejo biometrične podatke? Če so razkrinkana, se boj za pravice uporabnikov pogosto preseli na sodišča, kazni za tovrstne kršitve pa so visoke.

Nedavno si je spodrsljaj na področju varovanja zasebnosti uporabnikov privoščilo družbeno omrežje Instagram, ki je v lasti podjetja Facebook. To je namreč nezakonito zbiralo biometrične podatke več kot 100 milijonov uporabnikov. Zaradi tega je bila nedavno na sodišče v Kaliforniji vložena tožba, saj je tožeča stranka v postopku prepričana, da je Instagram s tem kršil zakon o varstvu osebnih podatkov.

Če bo družbeno omrežje Instagram spoznano za krivo kršenja zakona o varovanju zasebnosti, ga bo zagotovo doletela visoka kazen – do preračunanih 4.230 evrov na uporabnika. Ker je bilo pri tem udeleženih več kot 100 milijonov uporabnikov, bi to lahko v najslabšem primeru pomenilo kar preračunanih 423 milijard evrov. Čeprav bo končen znesek zagotovo precej manjši, zna biti ta dovolj visok, da bo konkurenčne ponudnike odvrnil od tovrstne sporne prakse.

Naj omenimo, da to ni prva tožba proti podjetju Facebook. Nedavno je družba v podobni tožbi zaradi zlorabe biometričnih podatkov na družbenem omrežju Facebook ponudila plačilo skupno preračunanih 549 milijonov evrov kot del poravnave, ki pa je še niso dosegli.


Prijavi napako v članku