Računalništvo, telefonija
06.02.2017 09:27
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Inovativni Windows 10 Cloud že prispel v javnost

Novi operacijski sistem Windows 10 Cloud bo namenjen tistim, ki računalnik uporabljajo za enostavna opravila.
Novi operacijski sistem Windows 10 Cloud bo namenjen tistim, ki računalnik uporabljajo za enostavna opravila.

Pred kratkim so se na svetovnem spletu pojavile govorice, da naj bi inženirji podjetja Microsoft pripravljali posebno različico operacijskega sistema Windows (bit.ly/Windows-10-Cloud). Novost naj bi nastajala pod razvojno oznako Cloud, namenjena pa naj bi bila sodobnemu informacijskemu svetu, ki od operacijskih sistemov zahteva učinkovito in tekoče delovanje tudi na strojno manj zmogljivih in energijsko varčnih računalniških sistemih. Novost naj bi bila celo grajena na dveh ključnih platformah in sicer novi spletni trgovini Windows Store ter na konceptu univerzalnih aplikacij.

Kot vse kaže naj tu ne bi šlo zgolj za govorice, saj so se na spletu pojavile že tako prve zaslonske slike Microsoftovega novega operacijskega sistema Windows 10 Cloud kot tudi njegova slika v formatu ».iso« (bit.ly/Windows-10-Cloud-ISO). To je sicer zaenkrat mogoče prenesti iz strežnikov, ki naj bi se nahajali v Rusiji. Uporabniki, ki so novost preizkusili zagotavljajo, da gre tu za poenostavljeno različico operacijskega sistema Windows 10, ki ne omogoča nameščanja klasičnih računalniških aplikacij, ampak zgolj tiste, ki so na voljo v Trgovini Windows.

Kot vse kaže bo Microsoftov prihajajoči operacijski sistem Windows 10 Cloud dejansko predstavljal konkurenco Googlovemu operacijskemu sistemu Chrome OS, namenjen pa bo seveda manj zahtevnim uporabnikom, začetnikom na področju računalništva in seveda izobraževalnim ustanovam. Poleg tega bo namenjen vsem, ki pri uporabi osebnega računalnika ne potrebujejo dodatnih možnosti ampak potrebujejo zgolj osebni računalnik, ki bo primeren za enostavno deskanje po svetovnem spletu, enostavnim pisarniškim opravilom ali za namene izobraževanja.

Ker novi Microsoftov operacijski sistem Windows 10 Cloud ne bo ponujal naprednih možnosti, bo njegova maloprodajna cena kakopak precej nižja od običajne različice. To posledično pomeni, da bodo osebni računalniki opremljeni z njo prav tako nekoliko cenejši, kot to danes drži za Googlov operacijski sistem Chrome OS. Operacijski sistem Windows 10 Cloud bo, vsaj kar se tiče cene in uporabe, bolj kot ne spominjal na različico Bing, ki jo je računalniški gigant prvič uvedel v navezi z operacijskim sistemom Windows 8.


Prijavi napako v članku