Računalništvo, telefonija
28.06.2020 12:06
Posodobljeno 12 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rešitev, s katero bi se lahko prenehali dotikati obraza

Pametni obesek naj bi nas obvaroval pred neželenim dotikanjem obraza.
Pametni obesek naj bi nas obvaroval pred neželenim dotikanjem obraza.

Človeška navada dotikanja obraza ni pretirano zaželena, čeprav vsi to nenehno počnemo. Ta globoko zakoreninjena navada ima namreč zelo veliko opraviti z našo dovzetnostjo za virusne okužbe. Z dotikanjem obraza omogočimo patogenim virusom in bakterijam, ki smo jih pobrali med dotikanjem površin ali drugih ljudi, da pridejo v notranjost našega telesa.

Ker je dotikanje obraza vse prej kot varno, so raziskovalci ameriške vesoljske agencije NASA in laboratorij za reaktivni pogon (JPL) pripravili posebno nosljivo napravo v obliki obeska. Opremljen je z infrardečim tipalom, ki zaznava premikanje rok proti obrazu. Ko se dlani obesku približajo na 15 centimetrov, obesek uporabnika opozori z vibracijo.

Pametni obesek, imenovan PULSE je na srečo sestavljen iz poceni komponent, ki jih je enostavno najti na trgu. Poleg tega gre za odprtokodno napravo, kar pomeni, da so navodila za njeno sestavo prosto dostopna na spletu. Navodila in datoteke so dosegljivi na spletnem portalu GitHub, in sicer na povezavi https://github.com/nasa-jpl/Pulse.


Prijavi napako v članku