Industrija
24.05.2021 07:39
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Industrija 4.0 v praksi: German Edge Cloud s pametnimi rešitvami za tovarno Rittal

Rittal v svoji tovarni v mestu Haiger dosledno uporablja standarde industrije 4.0. Vodilni svetovni ponudnik ohišij, napajalnih sistemov, klimatizacije, IT infrastrukture in storitev uporablja enega najsodobnejših digitalno integriranih sistemov za izdelavo ohišij.

V pametni tovarni se uporabljajo tudi rešitve podružničnega podjetja German Edge Cloud. Sistem nadzorne plošče v živo zagotavlja preglednost in transparentnost celotne proizvodnje in po potrebi omogoča hitro posredovanje. Povezan sistem analitike, opozoril in nadzorne plošče v živo podatke uporablja za prikaz ugotovitev in optimizacije.

Na površini 24.000 kvadratnih metrov v tovarni podjetja Rittal v mestu Haiger deluje več kot 250 mrežno povezanih visokotehnoloških strojev in sistemskih komponent, ki vsak dan izdelajo približno 8.000 kompaktnih ohišij AX in majhnih ohišij KX. Stroji in sistemi prek komunikacijskih omrežij v skladu z industrijo 4.0 ne komunicirajo samo med seboj, temveč tudi z nadzornimi sistemi na višji ravni. Dvajset transportnih sistemov brez voznika samodejno prevzame transportne naloge znotraj tovarne. Pakiranje, označevanje in predaja sosednjemu distribucijskemu centru GDC je prav tako avtomatizirana in mrežno povezana – kar predstavlja temelj, ki strankam podjetja Rittal omogoča, da izkoristijo vse prednosti digitalnega dvojčka.

Transparentni proizvodni procesi v centru inovacij “Rittal Innovation Center”

Za nemoteno delovanje v tako zahtevnem okolju je treba zagotoviti sistemsko preglednost celotnega proizvodnega procesa. German Edge Cloud je razvil rešitev “Virtual Factory” – ki v tovarni podjetja Rittal skrbi, da so vsi pomembni podatki in parametri preslikani v sistem nadzorne plošče s prikazom v živo. To prikazuje – “v živo” – napredek proizvodnje glede na količine, čase obdelave, transportne naloge transportnega sistema brez voznika ter uporabnike z opozorili obvešča o ozkih grlih, težavah in okvarah in vzdrževalnemu osebju omogoča hitro odzivnost.

Moritz Heide, vodja sistemskega vzdrževanja in  priprave

“Kot primer smo ravno pred kratkim doživeli prekinitev na pakirni liniji. Napaka je bila zaradi nadzorne plošče s prikazom stanja v živo odpravljena v eni minuti . Naši vodje obratov in tehnični direktorji imajo popoln nadzor nad časom samodejne zaustavitve proizvodne linije ter popoln nadzor nad avtomatskim transportnim sistemom in količino odpreme na dan in na izmeno,” je povedal Moritz Heide, vodja sistemskega vzdrževanja in  priprave v podjetju Rittal v mestu Haiger. Dodaja še: “To nam daje večjo preglednost in popoln nadzor nad vsemi enotami in sistemi v proizvodnji, kar vodi do večjega povečanja učinkovitosti.”

Sistem nadzorne plošče v živo temelji na aplikaciji ONCITE edge cloud iz podjetja German Edge Cloud. Ta omogoča spremljanje in podporo proizvodnje s posredovanjem podatkov in analizo trenutnih razmer v proizvodnji ter načrtovanju proizvodnje. Ima tudi prikaz opozoril v primeru kakršnih koli težav ali napak. ONCITE je tako aktiven del nadzora proizvodnje in ga je mogoče vključiti tudi v načrtovanje dobavne verige. Povezava SAP ERP z ONCITE je predvidena kot naslednji korak, s katero bo lahko Rittal pregledal zaloge in prikazal informacije o razpoložljivosti naročila.

Vpogled v podatke in avtomatizacija procesov

Tovarna Rittal poleg tega uporablja tudi rešitev za analizo podatkov podjetja German Edge Cloud. V ta namen je bil ustvarjen program, ki vključuje analitiko, opozorila in nadzorno ploščo v živo. Vrednosti senzorjev in podatki, na primer iz pakirne linije, so prikazani na sistemu nadzorne plošče v živo. Regresijske analize pa se uporabljajo za analizo podatkov.

Bernd Kremer, vodja ONCITE Industrial v German Edge Cloud

Na tej podlagi lahko procesni strokovnjaki določijo odvisna razmerja, na primer med temperaturo in verjetnostjo okvar. Iz tega pa se lahko izpeljejo opozorila, kot je: “Ko se v situaciji X temperatura dvigne nad Y, se na nadzorni plošči prikaže opozorilo.”

“Z rešitvijo Data Analytics trenutno ustvarjamo osnovo za predvidljivo vzdrževanje – še eno ključno komponento na poti do samodejnega nadzora proizvodnje,” razlaga Bernd Kremer, vodja ONCITE Industrial v German Edge Cloud.

Vas zanima več iz te teme?
Rittal

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RITTAL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RITTAL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RITTAL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Naturalis d.o.o., Računalniški inženiring

Ljubljanska cesta 12f, 1236 Trzin, Tel: 041 747-064
Vodenje podjetja je na splošno sestavljeno iz šest funkcionalnih področij: strategija, trženje, finance, človeški viri, oprema ter delovanje. Razumevanje in vodenje vsakega področja ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

CAMINCAM d.o.o.

Pohorska cesta 31, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 02 882 92 14
VRHUNSKA PROGRAMSKA OPREMA ZA PROGRAMIRANJE CNC STROJEV, MERILNE OPREME IN ROBOTOV Več kot 30 let izkušenj strokovnjakov v podjetju Camincam, d. o. o., zagotavlja programsko opremo ... Več