Igre
07.09.2015 08:37
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Until Dawn: Igranje horror filma

Until Dawn: Igranje horror filma
Until Dawn: Igranje horror filma

Obožujem horror filme in igre, zato sem se veselil igre Until Dawn, ki praktično prikazuje celoten slasher žanr grozljivk iz osemdesetih prejšnjega stoletja. Kaj so slasher filmi? Najbrž poznate filme, kjer so mladi lepi najstniki ubiti na krute načine, in sicer eden za drugim izpod rok Michaela Myersa, Freddyja Kruegerja, Jasona Vorheesa in drugih. No, mogoče pa ne. Danes niso najbolj razvpiti ali popularni, saj prevladujejo dolgočasni zombi filmi ali pa tisti z najdeno kamero po »resnični zgodbi«. Until Dawn se zgleduje po njih, sploh v prvi polovici, pozneje pa še zaide v torture porn (filmi tipa Saw in Hostel) in v še bolj čudaške smeri, ki jih ne bom razkrival. Bolje, da ostanejo presenečenje, tako kot praktično celotna igra. Na hitro – osem najstnikov se v odročni kočici sredi planine dobi po smrti prijateljic, za katere so bolj ali manj odgovorni. Kmalu jih začne zasledovati zamaskiran morilec, za tem pa se zgodba razvije v še bolj čudne smeri, kot sem že prej omenil.

Torej, veselil sem se same zgodbe in ideje igre, nisem pa bil najbolj navdušen nad igralnostjo pred izidom. Igra je delovala kot en velik film, ki ima par sekvenc QTE (prizorov, kjer stiskaš tipke, da lik ne umre). Na srečo sploh ni tako, saj večino igre dejansko igraš kot eden izmed osmih likov. Generalno se naokoli sprehajaš po grozljivih stopnjah, si ogleduješ slike, pisma in druge objekte, ki dopolnijo zgodbo, in zbiraš toteme. Totemi so nasploh zelo koristni, saj lahko vsak izmed teh osmih likov umre, totemi pa razkrijejo utrinek iz prihodnosti, kar ti lahko pomaga pri odločitvah. Da, igra vsebuje veliko odločitev, ki se nato razvijejo v vse večje posledice. Na primer, če daš nekomu določen objekt, s katerim se lahko ta lik pozneje ubrani napadalcu. Ali pa ga obdržiš sam in ima prednost potem ta lik, bo pa mogoče umrl kdo drug ali pa se bo poškodoval.

Izbir je kar veliko, a seveda ne vplivajo zelo na igranje. Večina likov ne more umreti takoj, razen proti koncu, zato veliko izbir ni ravno pomembnih, razen če hočete videti majhne spremembe (drugačen dialog, malo drugačna scena). To kar malce razočara, saj so seveda spet obljubljali milijon različnih koncev in popolnoma drugačnih poti skozi igro, kar pa sploh ni res. Na primer, če lahko neki lik umre hitro v zgodbi, ga sploh ne boš več srečal, razen v zadnjem poglavju. Lik, ki lahko umre in je bil pred tem zelo glasen in humorističen, bo pozneje izdavil komaj kakšno besedo.

Je pa igra vseeno napeta, ko jo igraš prvič, saj ne veš, kaj lahko pričakuješ. Akcijski vložki, kjer pritiskaš sekvence QTE, so za razliko od drugih iger pomembni, saj če kakšnega zgrešiš, lahko lik umre ali pa mu spodleti rešiti prijatelja. Izjemno posrečeni so vložki, kjer se ne smeš premikati. V kontrolerju je detektor premikanja, in če se premakneš za milimeter, ne boš opravil sekvence, kar lahko povzroči smrt lika. Te sekvence so izjemno napete in nekajkrat sem nehal dihati, da se ne bi po pomoti premaknil.

Ko po kakšnih šestih, sedmih uricah dosežeš konec, boste ti in tvoji liki dali skozi kar nekaj odličnih dogodivščin in grozljivih trenutkov. Igra definitivno ostane zanimiva do konca, saj te zanima, kaj se bo zgodilo. Tudi liki so dobro napisani. Sicer so resda klišeji najstnikov iz grozljivk, ampak tudi najbolj tečni, nadležni liki ti prirastejo k srcu in jih hočeš obdržati pri življenju. Kot sem rekel, umre lahko vsak! Meni osebno so preživeli trije liki od osmih in po končanju igre sem hotel še enkrat iti skozi, da bi videl, kaj sem zgrešil in kaj se da spremeniti.

Moti me, da v igri spet ni pravih posledic, za polno ceno je malce kratka in čeprav so QTE-ji tukaj še dobri, so vseeno … QTE-ji, torej nad dejanji nimaš direktne kontrole. Priporočam vsakemu oboževalcu grozljivk in bolj filmskih iger, saj je prav prijetno presenečenje letošnjega leta, v katerem sem izjemno užival. Aja, pa tudi videti je fantastično, najbrž je trenutno najlepša PS4 igra.

Ocena: 85/100

Plusi:

– poklon grozljivkam,

– dobro vzdušje,

– zabava,

– lepa podoba, zvok.

Minusi:

– QTE-ji,

– čeprav igra oglašuje posledice, te niso tako opazne,

– kratka.

Vas zanima več iz te teme?
PlayStation igre

Prijavi napako v članku