Programska oprema
10.04.2007 09:33
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

IBM z brskalnikom za slepe in slabovidne


Chieko Asakawa

Gigant IBM je objavil, da namerava v bližnji prihodnosti izdati multimedijski spletni brskalnik, ki bo olajšal slabovidnim ljudem dostop do avdio in video vsebin na internetu. Njegovo kodno ime je za zdaj Accessibility Browser ali A-Browser. Da bo program resnično upošteval želje in potrebe slabovidnih pri dostopanju spleta, kaže že dejstvo, da je idejni vodja slepa IBM-ova zaposlenka v Tokiju dr. Chieko Asakawa. K izdelavi brskalnika se je spravila ravno zato, ker jo je vse bolj motilo, da nima dostopa do vse več spletnih vsebin.

Za zdaj se njena ekipa osredotoča predvsem na vsebine, združljive s programoma Windows Media Player in Real Player, saj se dosedanji bralniki pisav ter samogovoreči brskalniki ne znajo uspešno spoprijeti z videom in animacijo, od katerih se mnoge začnejo takoj, ko se odpre spletna stran. Posledica je, da se branje brskalnika in zvok iz videa predvajata skupaj. Novi brskalnik bo to rešil tako, da bodo slepi in slabovidni dobili nadzor nad medijsko vsebino preko bližnjic na tipkovnicah. Brskalnik bo med drugim omogočal tudi upočasnjevanje in pospeševanje predvajanja videa ter poenostavil nastavitev glasnosti za različne samostojne zvočne vire, ki se predvajajo skupaj.

Nič kaj revolucionarno ne zvenijo vse te novosti, ki jih bo prinesel novi brskalnik, kajne? Toda to kaže samo na to, kako zelo so, kar se spleta in računalnikov nasploh tiče, pravzaprav prikrajšani ljudje, ki imajo težave z vidom. Brskalnik bi naj izšel še letos in bil, če bo vse posreči, odprtokoden in zastonjski.


Prijavi napako v članku