Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
15.06.2023 15:15

Deli z drugimi:

Share

IBM okrogla miza: v središču pozornosti umetna inteligenca

Umetna inteligenca bo zagotovo tehnologija, ki bo zaznamovala naslednje desetletje in naprej. Že zdaj se njene lovke čutijo praktično na vsakem področju, tudi izven poslovnega konteksta.

Tudi na IBM okrogli mizi, ki je 13. junija potekala v Ljubljani, se je beseda vrtela okoli umetne inteligence (UI). Govorci in sodelujoči so spregovorili, kako lahko UI pomaga pri avtomatizaciji poslovnih procesov, zmanjšanju operativnih stroškov in izboljšanju kibernetske varnosti.

Nova tehnologija pa brodi nove izzive in prepreke. Varnost, etičnost, sledljivost so med glavnimi, a še zdaleč ne edini.

Izvršni direktor podjetja IBM Slovenija Samo Kumar je na okrogli mizi spregovoril o tem, kakšno vlogo bo igrala umetna inteligenca v poslovnem svetu in v kakšni obliki. Poudaril je, da je potrebno opraviti tehtno analizo, kateri procesi lahko koristijo UI in kateri ne oziroma kje je smiselno integrirati umetno inteligenco. »Razumevanje zaposlenih glede umetne inteligence mora biti pravo,« je še izpostavil Kumar. Dodal je še, da bo največji vpliv UI občutila avtomatizacija procesov, ki je najmočnejše orodje poslovnega okolja zoper padajoče produktivnosti.

Samo Kumar, izvršni direktor IBM Slovenija

Z izvršnim direktorjem IBM Slovenija so se ostali sogovorci strinjali, da je potrebno uvesti načine sledljivosti razumevanja umetne inteligence. V prvi vrsti zaradi morebitnih regulatornih skladnosti in tudi zagotavljanja nepristranskosti umetne inteligence.

Izziv sledljivosti je tudi v ospredju ZPIZ-a, za katerega velja, da ima eno najbolj naprednih okolij za upravljanje poslovnih procesov v javnem sektorju; njihovo poslovanje je v celoti digitalizirano. V okviru celovite večletne prenove IKT sistema so s pomočjo IBM Business Process Management rešitev postopno prenovili in premestili poslovne procese temeljne dejavnosti iz analogne v digitalno paradigmo, vključno z elektronsko hrambo, vročanjem in odpremo.

Namestnik generalnega direktorja in direktor sektorja informacijskih tehnologij na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) Edmond Pajk prepoznava potencial velikih jezikovnih modelov, kot sta to ChatGPT in Google Bard, a »rezultatom manjka sledljivost oziroma zmožnost pojasnitve, kako je LLM prišel do danega rezultata.«

Dotaknili so se tudi temo izobrazbe o novi tehnologiji. Direktorica podjetja SmartIS Zdravka pravi, da se umetne inteligence ni potrebno bati, jo je pa potrebno regulirati. Po njenem mnenju bi morali posodobiti izobraževalne institucije, ki bodo prihodnje generacije pripravile na uporabo in razumevanje umetne inteligence.

Umetna inteligenca je neustavljiva

Po podatkih raziskave McKinsey se je globalna uporaba umetne inteligence v podjetjih več kot podvojila. Nedavna IBM študija je pokazala, da danes 35 % podjetij pri svojem poslovanju uporablja UI, dodatnih 42 % podjetij pa tehnologijo raziskuje. Obenem je raziskava pokazala, da samo 54 % projektov UI preide iz pilotne faze v splošno uporabo. Razlog je v tem, da širitev in uvajanje UI v poslovanje prinašata številne izzive za podjetja, saj vsak konkreten primer uporabe zahteva snovanje in izdelavo novega modela s točno določenimi podatki.

IBM je že pred dobrim desetletjem koval ambiciozne načrte za umetno inteligenco. Takrat je IBM Watson zmagal na znanem televizijskem kvizu Jeopardy in se kasneje uril tudi za različne poklice (zdravnik, prodajalec …). Njegovo zmagoslavje je zaustavila previsoka razvojna cena. Kar ni uspelo takratnemu Watsonu, je uspelo današnjim velikim jezikovnim modelom, ki dokazujejo, da dostop do te tehnologije ne zahteva bogastva celega sveta.

Vzgledu jezikovnih modelov je maja letos začel slediti tudi IBM, ki je predstavil IBM watsonx, novo platformo za UI in podatke, ki je zasnovana z namenom, da podjetjem omogoči rast ter pospeši učinek UI na celotno poslovanje. Z osredotočanjem na uporabo ključnih in zaupanja vrednih podatkov ne glede na to, kje se nahajajo, watsonx organizacijam omogoča, da varno in učinkovito izkoristijo celoten potencial UI, pri tem pa obdržijo popoln nadzor nad svojimi podatki

Za še več informacij obiščite www.ibm.com.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca ChatGPT


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več