Procesorji
09.05.2021 08:37
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

IBM kot prvi izdelal 2-nanometrski čip

Inženirjem podjetja IBM je nedavno uspelo razviti novi proizvodni proces za čipovja, ki bo prinesel izjemne izboljšave na vseh področjih. Njihovim inženirjem je namreč uspelo izdelati prvo elektronsko čipovje s pomočjo napredne 2-nanometrske tehnologije. To v praksi pomeni, da lahko v prostor površine nohta na roki spravimo kar 50 milijard tranzistorjev.

Uporaba napredne 2-nanometrke tehnologije bo prinesla številne prednosti. Ta bo namreč omogočala izdelavo elektrosnkih čipov, ki bodo ponujali do 45 odstotkov večjo učinkovitost v primerjavi s čipi, ki so izdelani na osnovi zdajšnje 7-nanometrske tehnologije. Poleg tega se bo drastično zmanjšala poraba električne energije. Za enako učinkovitost bo namreč čip porabil kar 75 odstotkov manj električne moči v primerjavi z zdajšnjimi rešitvami.

Največ koristi od nove tehnologije bodo seveda imeli uporabniki mobilnih naprav. Avtonomija delovanja naj bi bila z uporabo čipov, izdelanih s pomočjo 2-nanometrske tehnologije, kar 4-krat daljša v primerjavi s čipi, ki so izdelani na osnovi 7-nanometrske tehnologije. Prenosni računalniki pa bodo pridobili predvsem na zmogljivosti. Trenutno še ni znano, kdaj bodo prvi tovrstni čipi prispeli na trg. Ker bo izdelava zahtevala posebne stroje, so poznavalci prepričani, da bodo ti na voljo šele čez nekaj let.


Prijavi napako v članku