Računalništvo, telefonija
09.01.2019 07:11
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Predstavili hodeči avtomobil, ki ne pozna ovir

Predstavili hodeči avtomobil, ki ne pozna ovir
Predstavili hodeči avtomobil, ki ne pozna ovir

Na prvi pogled bi lahko rekli, da gre za mešanico pajka in vesoljskega plovila. Hyundai se s tem ne strinja in resnično upa, da bo lahko z vozilom pomagal reševati življenja na območjih naravnih katastrof ali drugih večjih nesreč.

Odgovor na vprašanje, zakaj se je Hyundai odločil za to potezo, je sila preprost. Želeli so namreč ustvariti vozilo, ki bi bilo primerno za transport na območjih, kjer ostala vozila odpovedo. Južnokorejski proizvajalec avtomobilov je zato predstavil nov koncept vozila, ki ga je poimenoval Elevate.

Posebnost tega vozila je, da se jedro lahko spreminja in se v vozilo lahko vstopi iz vseh štirih strani, robotske noge pa imajo ogromno manevrskega prostora, kar pomeni, da lahko vozilo resnično doseže mesta, ki jih druga vozila ne morejo. Elevate lahko spleza preko 1,5 m velikega zidu, stopi preko 1,5 m velike luknje, in ko se popolnoma raztegne doseže dolžino več kot 5 metrov. Vse to lahko Elevate izvede, ko so potniki v kabini – popolnoma na varnem.

Hyundai je poskrbel, da se vozilo lahko premika v vse smeri, hodi z različnimi hitrostmi, “noge” pa se zelo hitro spremenijo v kolesa, če se voznik odloči nadaljevati pot po navadni cesti.

John Suh, podpredsednik in vodja programa Hyundai CRADLE, v sklopu katerega je Elevate nastal, pravi: “Ko pride do cunamija ali potresa, zdajšnja vozila lahko pridejo samo do robov nevarnih območij. Reševalci in vojska morajo do ponesrečencev peš. Elevate lahko pride neposredno do kraja, kjer je stanje najhujše in prehodi vse ruševine”. Suh je k temu dodal še to, da bi lahko njihovo vozilo pomagalo tudi tistim, ki imajo takšne ali drugače poškodbe. Če recimo nekdo, ki je na vozičku, zaradi stopnic ali druge prepreke ne more v zgradbo, Elevate dvigne kabino na primerno višino in voziček lahko brez težav vstopi v zgradbo.

Suh je še dodal: “Želim si, da bi z našimi vozili Elevate nekoč poslali ljudi na Mars ali Luno”. Po njegovem mnenju je njihovo vozilo pravšnje za to nalogo, saj vsi dobro vemo, kako nepredvidljive so površine, po katerih se premikajo raziskovalci.


Prijavi napako v članku