Računalništvo, telefonija
11.08.2020 18:16

Deli z drugimi:

Share

Huawei Sloveniji obljublja varno rabo tehnologije 5G

Huawei Sloveniji obljublja varno rabo tehnologije 5G
Huawei Sloveniji obljublja varno rabo tehnologije 5G

Po pisanju Slovenske tiskovne agencije je Huawei Technologies po objavi namere sklenitve skupne izjave Slovenije in ZDA o varnosti omrežja 5G pripravljen na pogovore s slovensko vlado in njenimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih tehnologije 5G. Po zadnjih podatkih bi naj Huawei slovenski vladi ponudil podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovil, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor.


Podpis skupne izjave Slovenije in ZDA glede uvajanja 5G v Sloveniji ne bo pripomogel k večji kibernetski varnosti države,” je poudaril regijski podpredsednik Huawei Technologies Radoslaw Kedzia. ZDA so določena podjetja, pri uvedbi 5G tehnologije, označila kot visoko tvegane dobavitelje, vendar Huawei trdi, da ZDA za te navedbe nimajo dokazov in se zato s takšnim početjem ne strinjajo. ZDA do danes niso predložile nobenih dokazov, s katerimi bi podprli svoje obtožbe na račun našega podjetja. Na podlagi številnih raziskav strokovnjakov za kibernetsko varnost bo kibernetska kriminaliteta obstajala ne glede na to, katero opremo dobavitelj uporablja. Nobenega trdnega dokaza ni, da bo izključitev enega dobavitelja zagotovila tudi varnejša omrežja. Bo pa povzročila manjšo konkurenčnost na trgu in višje cene, ki jih bodo na koncu plačali potrošniki,” je dejal Kedzia.


Huawei po pisanju STA podpira evropski pristop k varnostnim ukrepom EU za 5G, saj naj bi ta učinkovito nadgradil varnost omrežij 5G, hkrati pa vzpostavil merljive in preverljive kriterije za tveganje kibernetske varnosti, ki bi potem moral obveljati za vse dobavitelje enako. Huawei trdi, da politizacija kibernetske varnost ne bo zmanjšala tveganj. Zato so se nekatere evropske države odločile, da podpis deklaracije ZDA ne izvedejo. Huawei spoštuje vse zakone in predpise v državah in regijah, kjer deluje. Nikoli ne bi škodoval interesom katerekoli države in enako velja za Slovenijo. Huawei do danes ni imel večjih incidentov kibernetske varnosti v več kot 170 državah, v katerih deluje, vključno s Slovenijo,” je še poudaril Kedzia.


Huawei in kitajska telekomunikacijska tehnologija nasploh sta se znašla pod plazom kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker naj bi kitajski vladi omogočala prikrit dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu. Pri Huaweiju obtožbe ves čas odločno zanikajo. ZDA si že nekaj časa prizadevajo druge države odvrniti od sodelovanja s Huaweijem, med ZDA in Kitajsko pa se trenja tudi na drugih področjih v zadnjem času precej stopnjujejo. Dejstvo je, da lahko spor med Kitajsko in ZDA vpliva na cel svet in zato je končni izid dotičnega tekmovanja še kako pomemben.


Ameriški zunanji minister Mike Pompeo bo po nedavnih navedbah češkega portala Lidovky sredi avgusta obiskal Prago, Dunaj, Poljsko in Ljubljano, česar v nobeni od teh držav doslej niso potrdili. Pogovori Pompea z zavezniki v Evropi naj bi bili med drugim namenjeni novi digitalni infrastrukturi, znotraj tega pa tudi gradnji omrežja 5G in morebitnemu podpisu skupne izjave.


Prijavi napako v članku