Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Triki in nasveti
19.07.2022 14:23
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test prenosnika Huawei MateBook 14s: 90 Hz zaslon ukrade pozornost

Huawei je najbolje poznan po pametnih telefonih, v zadnjih letih pa je vodilni tudi na trgu nosljivih naprav. Vse bolj dovršeni pa so tudi njihovi prenosni računalniki.

Preizkusili smo lanskoletno različico Huawei MateBook 14s, ki naj bi bil na vseh področjih nadgradnja v primerjavi s predhodnikom. Impresiven dosežek, če zraven upoštevamo, da niso posegali v ceno prenosnika. Oglejmo si, kaj so spremenili, kaj je dobrega in kaj lahko še izboljšajo.

PrednostiSlabosti
Vrhunski 2,5K, 90 Hz zaslon❌ Thunderbolt 4 samo pri najmočnejši različici
Dobra zmogljivost❌ Spletna kamera omejena na 720p
Kakovostna tipkovnica in sledilna ploščica❌ Ni različice z namensko grafično kartico
Dobra življenjska doba baterija in hitro polnjenje 

Huawei MateBook 14s cena Slovenija in različice

  • Huawei MateBook 14S i5-11300H, 16 GB RAM, 512 GB: 1299 €

Na voljo še različica z i7-11370H in do 1TB prostora, pri kateri lahko izbirate med sivo in zeleno barvo.

Huawei MateBook 14s: zadržan dizajn, pod katerim se skriva zmogljiva strojna oprema

MateBook 14s ne spada v ultra-tanke prenosne računalnike, kot na primer njihov MateBook X ali X Pro linija računalnikov. Za vstop ima nekoliko preveč milimetrov in gramov okoli pasu. Vseeno pa zaradi »odvečnih« dimenzij niti malo ne spominja na zajetne računalnike preteklosti.

Najtanjši prenosniki se lahko spustijo pod magično mejo enega kilograma, vendar običajno v zameno nekaj žrtvujejo: kapaciteto baterije, število priključkov ali kaj podobnega. Huawei MateBook 14s se na tehtnici ustavi pri 1,43 kilogramov. Rokovanje je enostavno, prav tako selitev računalnika med prostori. Izbira materiala – aluminij – je bila prava. Med testom se je prenosnik konstantno selil med domačo pisarno in pisarno v podjetju, večkrat izven zavetja računalniške torbe. Ohišje je transport in uporabo prestalo brez prask ali poškodb. Pokrov, tipkovnica in ostali deli računalnika delujejo trpežno in niso dopuščali nobenega upogibanja.

Prenosnik je kompakten. Okvirji okoli 14-paličnega zaslona so izredno tanki in neopazni. Čeprav ne gre za »lahkokategornika«, stranice ostajajo tanke z dovolj prostora za kar nekaj priključkov. Huawei je poslušal uporabnike in spletno kamero preselil na klasičen položaj na vrhu zaslona. Pred tem se je nahajala med tipkama F6 in F7.

Na desni strani boste našli osamljeni USB-A 3.2 priključek, na levi pa 3,5-milimetrski priključek za slušalke, HDMI in dva USB-C vmesnika, ki podpirata prenos podatkov, DisplayPort in polnjenje. Manjka čitalec spominskih kartic.

Naša testna različica ni imela Intel Evo certifikata, s katerim bi eden izmed USB-C priključkov dodatno podpiral še Thunderbolt 4. Ta je rezervirana za najmočnejšo različico z i7 procesorjem in 1 TB prostora. Če za delo potrebujete dodatne zunanje monitorje ali pa bi radi povezali namensko zunanjo grafično kartico, potem svetujemo močnejšo različico, saj Huawei MateBook 14s v nobeni konfiguraciji nima možnosti izbire namenske grafične kartice. Tudi ostala razširljivost/nadgradljivost je omejena. V lastni režiji boste lahko zamenjali samo SSD disk.

Odvajanje toplote poteka preko spodnjih ventilatorskih rež in reže na tečaju zaslona. Toplota se ne nabira na kritičnih mestih (zaslon, tipkovnica …), ampak jo reže in ventilatorji uspešno usmerijo v prostor.

Huawei MateBook 14s: kamera, tipkovnica in sledilna ploščica

Tipkovnica ne kaže znakov upogljivosti, tudi na najbolj občutljivem delu na sredini. Ima natančno in gladko 1,5 mm gibanje in 3-stopenjsko osvetlitev ozadja tipk, ki pa ponuja povprečno svetilnost. Tudi pri najvišji nastavitvi je svetloba medla in zatemnjena, obenem pa morate za ponovno aktivacijo pritisniti tipko, poteg čez sledilno ploščico ni dovolj. Slednja je tipične velikosti za 14-palične prenosnike. Pri vsakodnevni uporabi deluje zadovoljivo, čeprav nekoliko bolj hrupna kot pri podobnih prenosnikih. V ploščici je integrirana funkcija Huawei Share za uporabnike, ki razpolagajo s še kakšno Huawei napravo in bi radi hitro izmenjavali podatke med njimi.

Huawei MateBook je lahko hiter stroj za pisanje, čeprav smo sami med testom zabeležili »komaj« 65 besed na minuto, vendar je to bolj pomanjkljivost urednika, ki je vajen tipkovnic polne velikosti. Uporabniki, ki ste vešči tipkovnic prenosnikov, ne bi smeli imeti težav preseči 70 besed in se približati tudi 80 ali več besedam. Tipkanje se nagiba k glasnemu. Speči partner bo imel kakšno pripombo nad uporabo prenosnika. Če pa se pomaknete v sosednjo sobo, pa ne bi smeli imeti težav s hrupom.

Kot rečeno, spletna kamera se je preselila na zgornjo stran zaslona, prazen prostor med tipkama F6 in F7 pa je nadomestila tipka za programsko opremo za prepoznavanje govora. Če med delom večkrat uporabljate funkcijo narekovanja, boste presrečni s to hitro bližnjico.

Spletna kamera ne navdušuje, saj premore le 720p in ne standardnih 1080p. Kakovost videa je zato precej povprečna. Čeprav gre za kamero nižje kakovosti, ni povsem odveč. Vseeno jo lahko uporabite za sestanke in videokonference z zavedanjem, da bodo sogovorci gledali zrnato sliko s slabim kontrastom, še posebej pri slabši svetlobi. Mikrofonu uspe ujeti zadovoljivo kakovost glasu in v večini meri uspešno odpravi hrup iz ozadja.

Kamera si povrne nekaj točk s funkcijo Windows Hello, ki pa ni najbolj natančna. Še vedno boste morali vsakih nekaj poskusov vtipkati vaše geslo. Med biometrijo spada še čitalec prstnih odtisov, ki je vgrajen v gumb za vklop/izklop. Čitalec je zanesljiv, odziven in pameten, saj vas obenem še avtomatsko prijavi v sistem Windows.

V primerjavi z ostalo strojno opremo kamera ni na istem nivoju in področje, kjer Huawei lahko naredi večji preskok pri naslednji generaciji prenosnikov.

Huawei MateBook 14s: zaslon ne pozna skromnosti

14,2-palični zaslon na dotik z 90 Hz osveževanjem in ločljivostjo 2520 x 1680 si zasluži odličje. Hrepeni po produktivnem delovnem okolju, kjer bo uspeval na račun razmerja stranic 3 : 2 (večja delovna površina = več vsebine), barvne lestvice sRGB 98,9 %, dobre svetlosti (432 cd/m2) in dobrega kontrastnega razmerja 1820 : 1. Razumljivo se znajde tudi pri vsakdanji rabi, kjer je v ospredju predvsem visoka hitrost osveževanja, ki poskrbi za gladko uporabniško izkušnjo. Za hitro preklapljanje med 60 in 90 Hz lahko uporabite bližnjico Fn+R. Svetovali pa vam bi, da zaslon pustite na hitri nastavitvi. Žrtvovali boste nekaj baterije, vseeno pa so prednosti veliko večje.

Zaslon ne dovoljuje odsevov, premore pa tudi prilagajanje svetlosti pod 10 nit, kar pride v poštev za uporabnike, ki radi delajo v popolni temi. V poslovnem okolju se torej počuti kot doma, v gaming svetu pa nekoliko manj. Čeprav ima 90 Hz osveževanje, le-ta ne ponuja nizkih zakasnitvenih časov, tudi razmerje stranic 3 : 2 ni idealno za gamerje. Zaslon pa ni edina ovira. Manjkajoča namenska grafična kartica je največji razlog, zakaj bi morali v iskanju 14-paličnega gaming prenosnika gledati drugje.

Čeprav sta vidni samo dve reži za zvočnike, ima Huawei MateBook 14s sistem štirih zvočnikov. Dva zvočnika se skrivata pod tipkovnico. Za standarde prenosnikov je zvočni sistem dober. Najvišja glasnost je zadovoljiva, basi so dovolj udarni, da so opazni med napetimi prizori ali ustrezno glasbo, tudi visoki toni so za dimenzije prenosnika solidni. Huawei del zaslug za dober zvok pripisuje avdio sistemu Huawei Sound, ki poskrbi, da je kakovost zvoka vedno na optimalni ravni glede na uporabo.

Strojna oprema in zmogljivost

Prišli smo do notranjosti, kjer se bo odločala usoda prenosnika MateBook 14s.

  • Intel Core i5-11300H
  • 16 GB RAM LPDDR4x-3733
  • 512 GB SSD
  • Intel Iris Xe

Procesor ima 4 jedra in 8 niti, deluje na povprečni frekvenci 3,1 GHz. Sistem lahko zanesljivo vzdrži 45 W moči tudi pri večjih obremenitvah, kar je pohvalno za prenosnik tovrstnih dimenzij. Močnejša različica (i7 procesor in močnejša integrirana grafična kartica) ponuja dobrih 10 % več zmogljivosti in bi jo priporočali uporabnikom, ki potrebujejo vsak dodaten odstotek moči. Za vsakodnevno rabo in povprečno večopravilnost pa je i5 procesor zanesljiva izbira.

16 GB RAM (3733 megatransferjev) deluje v dvokanalnem načinu in ni razširljiv v lastni režiji. Podatke boste shranjevali na PCIe Gen3 SSD pogonu (Gen4 ni podprt) Samsung PM981, ki pričakovano deluje hitro.

Izbirate lahko med dvema profiloma delovanja: Balanced in Performance. Tihega načina ni na voljo.  Performance profil zagotavlja večjo trajno moč in hitrejše delovanje ventilatorjev, posledično tudi nekoliko večji hrup. Preklapljanje med profiloma poteka ročno in Balanced je privzeti profil pri vsakem zagonu prenosnika.

V Perfomance načinu procesor pri obremenitvi doseže frekvenco 4 GHz, temperatura se ohranja nekje med 70 in 80°C. V uravnoteženem načinu pa se ne povzdigne nad 3,5 GHz, temperature pa vedno ostanejo na spodnji meji 70°C.

Če iščete prenosnik za vsakodnevno uporabo, za brskanje po spletu, urejanje v Office programih, gledanje posnetkov, urejanje fotografij in ostalo šolsko/poslovno obremenitev, potem boste s Huawei MateBook 14s zadeli v terno. Za bolj zahtevno uporabo (upodabljanje in urejanje videoposnetkov) bi priporočali konfiguracijo z i7 procesorjem. Če najdete prenosnik v podobnem cenovnem rangu z AMD procesorjem, ki privzeto razpolaga z več jedri in niti (boljša zmogljivost za večjedrna opravila), je to tudi dobra alternativa.

Uporabniki, ki občasno zaženete igrico ali dve na prenosniku, ne pričakujte veliko. Pri starejših oziroma manj zahtevnih igrah (Doom, Resident Evil 3, Battlefield V …) boste lahko dosegli tudi 60 fps pri nižjih nastavitvah, pri novejših in bolj zahtevnih igrah (Tomb Raider, Cyberpunk 2077, Assassin’s Creed Valhalla) pa pričakujte igranje pri manj kot 30 fps, kar lahko povzroči veliko preglavic in na splošno slabšo gaming izkušnjo.

Kako se izkaže baterija?

Baterija kapacitete 60 Wh je nadstandardna za ta razred in poskrbi za zavidljivo avtonomijo delovanja. Med sintetičnim testom je dosegla več kot 11 ur delovanja. Ni podrla nobenih rekordov, vseeno pa se lahko v pisarno odpravite s prepričanjem, da bo baterija ob vsakdanjih nalogah (splet, Office, Youtube, urejanje fotografij/dokumentov) brez težav zdržala do konca dneva.

Huawei priloži polnilnik USB-C z močjo 90 W, ki baterijo napolni v približno uri in pol.

Končno mnenje

Huawei MateBook 14s ponuja veliko za svoj denar: kakovostno izdelavo, odzivno tipkovnico, odličen zaslon in strojno opremo, ki zdrži vsakodnevne obremenitve. Na drugi strani pa je kamera le povprečna, Thunderbolt 4 je na voljo le v dražji različici, prav tako ni konfiguracije z namensko grafično kartico. Na splošno pa smo s prenosnikom zelo zadovoljni in nimamo večjih pripomb.

Na obzorju pa so že novi Huawei prenosniki in nestrpno čakamo prvo predstavitev, ki bodo razkrili, katere izboljšave lahko pričakujemo v primerjavi s Huawei MateBook 14s.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več