Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
16.08.2022 13:34
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test novega zložljivega telefona Huawei Mate Xs 2: kaj dobiš za 2.000 evrov?

Huawei je zopet poskrbel, da so oči javnosti vsaj za nekaj časa usmerjene vanj. Tokrat ne zaradi nesoglasij z ZDA, ampak zaradi novega zložljivega telefona Huawei Mate Xs 2.

Huawei P50 Pocket, Mate X, Mate Xs in zdaj še Huawei Mate Xs 2. Kitajsko podjetje ni novinec na trgu zložljivih in prepogljivih telefonov. Lansko leto smo testirali P50 Pocket, ki je nadgradil zložljivo zasnovo, postregel z dobro glavno kamero in dinamičnim 120 Hz OLED zaslonom. Bil pa je predstavnik odpiranja in zapiranja v obliki školjke. Novi Xs 2 pa se odpira kot knjiga, vendar v nasprotno smer, kot smo vajeni pri Samsung zložljivih telefonih.

V nadaljevanju si bomo ogledali, katere so prednosti in slabosti drugačne zložljive zasnove, kako se obnese nova generacija zložljivega tečaja, ali je zaradi drugačne zasnove kompromirana vzdržljivost telefona, dotaknili se bomo tudi Huaweieve programske opreme in kako si olajšate življenje brez Googlovih mobilnih storitev oziroma kako si lahko na različne načine povrnete del Googlovega programskega ekosistema.

Potrpite z nami, saj gre za dolgo branje.

PrednostiSlabosti
📱 Skoraj popolna zložljiva zasnova📵 Previsoka cena, tudi za zložljiv telefon
📱 Ogromen in živahen OLED zaslon📵 Povprečna baterija
📱 Odlična večopravilnost📵 Programska in strojna omejitev zaradi blokade ZDA
📱 Hitro 66 W polnjenje 

Huawei Mate Xs 2 cena Slovenija in različice

  • Huawei Mate Xs 2 8GB/512GB: 1.999 €

V Sloveniji na voljo samo v beli barvi.

Huawei Mate Xs 2: zložljiva zasnova, ki je postavila trend za naprej

Najprej se dotaknimo vrtoglave cene dveh tisočakov. Ko telefon stane, ne glede na to, ali je zložljiv ali ne, enako kot dva dobra računalnika ali dva klasična flagship telefona, ga zelo hitro čaka težka, če ne celo nemogoča naloga. Že tako zložljivi telefoni spadajo v kategorijo nišnih naprav, z visoko ceno pa so dobili še dodatnega sovražnika – sebe. Če nas bo želel Huawei Mate Xs 2 prepričati, bo moral obkljukati čisto vsa okenca na našem seznamu pričakovanj.

Začnimo pri dizajnu, kjer je bilo največ storjenega in izrečenega. Le redke naprave pritegnejo toliko pozornosti kot zložljivi telefoni. Med testiranjem Mate Xs 2 smo bili vsakič presenečeni na debele poglede mimoidočih. Čeprav njihova prodaja strmo raste, vseeno niso ravno vsakdanji pojav na slovenskih ulicah, zato je začudenje javnosti povsem razumljivo.

Sokolja krila (angl. Falcon Wing) – to je ime zložljivega tečaja, ki je prisoten že od prvega modela in tudi tokrat skrbi za prej omenjeni »vau« faktor. Tečaj se razumljivo nahaja med obema zaslonoma in naj bi bil po besedah Huaweia še bolj čvrst in vzdržljiv v primerjavi s predhodnikom in konkurenco. Naši občutki pri rokovanju s telefonom vsaj na prvi pogled lahko potrdijo njihove trditve. Naprava deluje enako zanesljivo kot klasičen flagship telefon. Za bolj točne rezultate bomo morali počakati nekaj mesecev ali do enega leta, ko ga bodo uporabniki dodobra preizkusili.

Naš pomislek se skriva v zaponki in zunanjem zaslonu. Če zaponka odpove (popravilo ni enostavno), telefon izgubi svojo glavno funkcijo. Odpiranje navzven prav tako pomeni, da je v vsakem primeru, ne glede na to, kako položimo telefon na trdo površino ali v žep, eden izmed zaslonov izpostavljen udarcem in trkom. Prstni odtisi in madeži se prav tako zelo radi zadržujejo na zunanjem zaslonu. Huawei je priložil ovitek za telefon, ki pa ga lahko uporabljate samo v načinu telefona.

Težko je reči, ali je Huaweiev zložljiv recept boljši od Samsungovega in drugih. Osebno se nam ta zložljiva zasnova zdi bolj priročna v primerjavi s Samsung Z Fold ali Oppo Find N, vendar bi nas dolgoročno bolj skrbela vzdržljivost zunanjega zaslona. Na spletu smo poiskali pričanja uporabnikov, ki so dalj časa uporabljali Huawei Mate X ali Xs. Vsaj v njihovem primeru ni bilo opaznih poškodb na zaslonu in tečaj je še vedno deloval zanesljivo. Spodbudna novica za vse tiste, ki se spogledujete z Mate Xs 2.

Kar je Huawei izpopolnil in je daleč pred vsemi, je guba na sredini raztegnjenega zaslona. Vidna je samo pod določenim kotom, medtem ko je pri ostalih zložljivih telefonih opazna takoj, ko raztegnete zaslon.

Mate Xs 2 ima torej dva načina uporabe: način klasičnega telefona ali raztegnjeni način oziroma način tablice. V klasičnem načinu zaslon meri 6,5 palca, v raztegnjenem 7,8 – manjši od predhodnika, večji od konkurence.

Kadar ni raztegnjen, ga v načinu telefona drži posebna zaponka na zadnji strani. S pritiskom na gumb sprostite zaporo na zaponki, medtem se proizvede skorajda neslišen mehanski zvok. To je tudi edini zvok, ki ga boste slišali pri odpiranju in zapiranju telefona. Za popolno raztegnitev ni potrebno veliko sile. Če še nikoli niste imeli v rokah zložljivega telefona, boste morda sprva občutili nelagoden občutek pri raztegovanju telefona. Naj vas tanka zasnova (5,4 mm) ne zmede. Ne boste ga prepolovili na pol. Po nekaj poskusih vam bo odpiranje telefona hitro prišlo v navado.

Falcon Wing tečaj ne dovoljuje uporabe v napol raztegnjenem načinu, ob poskusu telefon odskoči nazaj. Zadnja stran telefona (vidna le v raztegnjenem načinu) je izdelana iz steklenih vlaken, kar je poleg Falcong Wing tečaja velik razlog, zakaj je Mate Xs 2 kljub zložljivosti še vedno tanek in presenetljivo lahek (255 g).

Na debelem traku, kjer se nahajata zaponka in gumb za odpiranje, najdemo še glavne kamere, gumbe za glasnost in vklop/izklop z vgrajenim čitalnikom prstnih odtisov. Spodaj in zgoraj najdemo še zvočnika v stereo postavitvi, ki proizvedeta soliden in prodoren zvok. Za hitro 66 W polnjenje je na voljo USB-C vmesnik. Huawei priporoča polnjenje v raztegnjenem načinu, na kar vas opozori tudi pri prvem polnjenju.

Huawei Mate Xs 2: živahen in izredno hiter OLED zaslon

Ne glede na to, ali boste uporabljali celotnih 7,8 palca ali 6,5 palca, v obeh primerih boste tipkali in drseli po OLED zaslonu z visoko hitrostjo osveževanja 120 Hz in podporo za milijardo barv. Ločljivost v raztegnjenem načinu je 2200 x 2480 slikovnih točk (424 ppi), v zloženem pa 1176 x2480. V raztegnjenem načinu 7,8-palični zaslon objemajo ozki okvirji in tanki robovi. V zgornjem desnem kotu se nahaja majhna luknja za sprednjo kamero.

Zaslona dostavita čudovito sliko s pristnimi barvami, finimi detajli in globokimi črnimi odtenki, kot se spodobi za OLED. Zaradi visoke hitrosti v obeh načinih brskanje po spletu, splošna uporaba telefona in igranje iger potekajo odlično.

Komu bo koristil zložljiv zaslon?

Igranje iger, večopravilnost, uživanje večpredstavnostnih vsebin – tri glavne kategorije, ki pridobijo na funkcionalnosti zaradi večjega zaslona.

Uporaba več aplikacij hkrati je na raztegnjenem zaslonu mala malica. Aplikacije lahko prilagodite v več manjših oken in med njimi prosto prehajate. Namesto da bi zaprli aplikacijo, jo lahko minimizirate in postavite na rob zaslona (viden bo samo majhen oblaček z ikono). Zaslon lahko razdelite na dva dela (ne deluje pri vsaki aplikaciji), na primer na levi strani imate beležko, na desni pa video klic.

Igre so nam povzročile več preglavic. Nekatere se odprejo celozaslonsko oziroma izkoristijo celoten zaslon, druge niso ravno oboževalke zložljivega zaslona. Tudi če je igra sposobna izkoristiti celoten zaslon, še ne pomeni, da je večji zaslon dodana vrednost. Ponekod je lahko ovira, saj boste težje dostopali do vseh funkcij na zaslonu ali pa se prekrivajo grafični elementi. Najboljšo izkušnjo smo imeli pri Genshin Impact, bolj raziskovalno usmerjeni igri, kjer je bilo igranje na raztegnjenem Mate Xs 2 bolj poglobljeno v primerjavi s klasičnim telefonom. Všeč nam je bilo, da smo lahko videli več pokrajine in detajlov na zaslonu. Opazili smo manjše grafično prekrivanje dveh elementov, ki pa ni vplivalo na igranje. Igra je čudovita tudi na klasičnem telefonu, na večji površini pa samo še vse pride do večjega izraza. Če najdete igro, kot je na primer Genshin, boste uživali v igranju na raztegnjenem zaslonu, v večini primerov pa bi vseeno trdili, da boste igre preigravali v načinu klasičnega telefona.

Zagovarjali bi tudi, da ima zložljiv zaslon dodano vrednost pri vsakdanji rabi in pri absorbiranju večpredstavnostne vsebine. Brskanje po spletu je enostavnejše, branje in odgovarjanje na e-pošto prav tako. Če radi gledate serije ali filme na telefonu (ne samo na letalu ali na dopustu), vam bodo oči hvaležne za dodatno površino gledanja. Če ste tako kot mi pristaš e-knjig in nimate e-bralnika, je raztegnjeni Xs 2 zelo dobra alternativa.

Strojna oprema je vrhunska, a ne najnovejša

  • Snapdragon 888 4G
  • Adreno 660 GPU
  • 8 GB RAM, 512 GB prostora za shranjevanje
  • 4600 mAh, 66 W polnjenje

Na začetku najprej razčistimo preprosto dejstvo. Snapdragon 888 je odličen procesor. Sposoben je zagnati vsako aplikacijo ali več teh hkrati, nobena igra ne bo problematična, tudi emulatorske igre bodo šibale kot raketa. 8 GB RAM-a je več kot dovolj za večino uporabnikov (EMUI nima podpore za dodatni virtualni RAM). Na sintetičnih testih je flagship procesor iz 2020 še vedno blizu samega vrha.

Ampak … Če telefon oceniš na 2.000 €, potem potrošniki pričakujejo vso smetano, ki je trenutno razpoložljiva na trgu. Medtem ko je konkurenca naredila prehod na Snapdragon 8 Gen 1 ali celo 8+ Gen 1, je Huawei, posledično pa tudi Huawei Mate Xs 2, še vedno ukleščen zaradi blokade ZDA. Razlika v zmogljivosti med Snapdragon 888 in novejšimi procesorji je morda za večino uporabnikov neopazna, vsaj izven okolja sintetičnih testov. Kar pa je opazno vsakomur, je, da so novejši procesorji varčnejši, saj so izdelani z naprednejšo tehnologijo. To se opazi tudi pri pregrevanju telefona med intenzivnejšo uporabo, pri kateri smo opazili, da Mate Xs 2 postane toplejši na dotik.

Potem je tu še povezljivost. Medtem ko konkurenca pripravlja že tretjo generacijo 5G telefonov, je Huawei, vsaj na našem trgu, omejen na 4G. To v letu 2022 še ni tako velika težava, ampak z vsakim novim letom je 5G pokritost boljša in zanesljivejša, 4G tehnologija pa bo kmalu predstavljala dodatno oviro za Huawei telefone.

4600 mAh baterija je večja od konkurence, vendar mora napajati večji zaslon in bolj potraten procesor. Pri bolj zahtevni uporabi (igranje iger, Youtube, fotografiranje) je Huawei Mate Xs 2 zdržal do konca dneva, a ne z veliko manevrskega prostora. Del krivde je na naši strani, ker smo ves čas uporabljali aplikacijo Gspace (več o tem kasneje), s katero smo telefonu povrnili del Googlovih storitev, ampak v zameno terja dober delež baterije.

Četudi bi si želeli več kot le povprečno avtonomijo baterije, smo Huawei Mate Xs 2 uporabljali z zavedanjem, da imamo na voljo 66 W polnilnik, ki lahko v 30 minutah napolni telefon za celodnevno uporabo.

EMUI 12 in Google programske tegobe

Če nameravate kupiti Huawei Mate Xs 2 ali enega izmed novejših Huawei telefonov, potem veste, da kupujete telefon brez integriranih Googlovih mobilnih storitev (GMS). Morda tudi veste, da obstajajo različne metode, nekatere enostavne, druge malo manj, za (delno ali celotno) povrnitev Googlovih storitev. Za manj vešče uporabnike in tiste, ki iščejo najbolj enostavno pot do Googla, priporočamo uporabo aplikacije Gspace. Ta ustvari virtualno okolje (dobite identiteto druge naprave), kjer je uporaba Googlovih storitev privzeto omogočena. Aplikacije, ki ste jih bili vajeni do sedaj, lahko enostavno najdete v Google trgovini, v katero se prijavite z obstoječim Google računom. Do vseh aplikacij in iger, ki jih boste namestili, lahko dostopate samo znotraj tega okolja, lahko pa si ustvarite hitre bližnjice na začetnem zaslonu.

Alternativa aplikaciji Gspace so druga virtualna okolja, kot na primer VMOS ali Dual Space, vendar je pri novejših EMUI sistemih namestitev nekoliko bolj težavna. Pomanjkljivost, ki jo vidimo pri uporabi virtualnih okolij, kot je Gspace, je njihovo izvajanje v ozadju. Poraba baterije je zaradi tega večja, v konfliktu pa je tudi s privzetimi EMUI nastavitvami za optimizacijo baterije. Če boste aplikacijo izklapljali oziroma ji ne boste dovolili delovanja v ozadju, boste prihranili na bateriji, izgubili pa njeno funkcionalnost, kar na primer pomeni, da boste obvestila aplikacij dobili šele po ponovnem vklopu. Potem je tukaj še vprašanje zasebnosti podatkov. Ker se zanašamo na aplikacijo tretjega ponudnika, se morate zavedati, da se boste odpovedali delu zasebnosti. Če vas to ne moti oziroma se zavedate, da na nasprotni strani tudi Google, Facebook in ostali na enak način zbirajo vaše podatke, potem ne vidimo težav, zakaj omenjene aplikacije ne bi uporabljali.

Tisti bolj vešči uporabniki se ne bodo posluževali virtualnih okolij, ampak bodo po vsej verjetnosti Google blokado zaobšli z bolj naprednimi metodami (Googlefier, namestitev ROM-a po meri …), kjer pa je več možnosti za nastanek neprijetnosti, zato teh metod ne priporočamo vsakomur.

Lahko pa pozabite na Google, saj ste z namenom kupili Huawei telefon, ki ima svoje mobilne storitve (HMS). Za iskanje in nameščanje aplikacij boste uporabljali AppGallery ali Petal Search. Huawei trgovina je z leti postala bogatejša in čeprav se (vsaj za zdaj) po izboru ne more primerjati z Googlovo, je vseeno na voljo kar nekaj znanih aplikacij. Skoraj vse bančne aplikacije (NLB, NKBM, Sparkasse, Sberbank, mBills …) so prisotne, na voljo je podpora za NFC plačevanje, v trgovini najdete tudi družbena omrežja, kot na primer Facebook ali TikTok. Nekatere Google aplikacije (Gmail, Zemljevidi …) lahko uporabljate tudi brez virtualnih okolij, in sicer z uporabo brskalnika. Za e-pošto lahko uporabite tudi Outlook, ki ponuja brezhibno Gmail integracijo.

Skratka, življenje brez Googla je možno, lahko pa je mučno, če ste do zdaj izključno uporabljali Googlove storitve.

EMUI 12 delno sloni na jedru HarmonyOS in delno na Androidu 10/11, Huawei je bil do zdaj zelo skop z informacijami. Pomembno je, da veste, da je uporabniška izkušnja zelo podobna ostalim Android telefonom. Krmiljenje skozi nastavitve vam bo poznano, enako velja za vse bližnjice in funkcije za hitro dostopnost. Ni na voljo postavitve aplikacij v predal, prav tako EMUI, kot že rečeno, ne podpira virtualnega RAM-a. Začetne navlake z aplikacijami je kar precej. Nekatere aplikacije na srečo niso privzeto nameščene, ampak so prikazane le kot priporočene. Vseeno vas čaka nekaj ročnega odstranjevanja.

Konec partnerstva Huawei – Leica. Kako se obnesejo kamere?

Glavnino dela opravi glavna kamera True Chroma 50 MP (f/1.8) z optiko Huawei XD, ki pa nima optične stabilizacije. Družbo ji delata ultraširoka kamera 13 MP (f/2.2) in teleobjektiv kamera 8 MP (f/2.4) s 3-kratno optično povečavo in optično stabilizacijo. Huawei Mate Xs 2 pridno izkorišča vgrajeno inteligenco Master AI, ki poskrbi za stabilnost posnetkov, njihovo izostritev in posvetlitev.

Glavna kamera pri dnevni svetlobi naredi dobre fotografije. Podrobnosti so dobro vidne in razločne, barvna reprodukcija je prav tako na pričakovanem nivoju. Ultraširoka kamera zajame zadovoljive fotografije, opazi se manjša razlika v primerjavi z glavno kamero. Če boste uporabljali povečavo, boste do 10-kratne povečave uspešno zajeli uporabne slike. Za kaj več od tega pa motivi postanejo preveč zrnasti in mehki. Če ste uporabnik, ki potrebuje fotografije za družbena omrežja, priporočamo zgolj optično povečavo.

V slabši svetlobi se kamere nekoliko izgubijo, ponoči pa so ob pomanjkanju svetlobe bolj ali manj slepe oziroma neuporabne.

Na voljo je tudi sprednja kamera 10,7 MP (f/2.2), kar zadostuje za sprejemljivo fotografiranje. Sumimo, da sprednje kamere ne boste veliko uporabljali, saj je prednost zložljivega zaslona ta, da lažje uporabljate glavne kamere za zajem »selfijev«. Še ena prednost Falcon Wing tečaja je, da lahko človeški motiv, na primer partner ali partnerica, na zadnjem zaslonu vidi, kako bo izpadla fotografija. Priročno, če ste tako kot mi, večkrat grajani zaradi napačno zajetih fotografij.

Končno mnenje

Huawei nam otežuje delo. Huawei Mate Xs 2 je nedvomno odličen zložljiv telefon. Falcon Wing tečaj deluje brezhibno, OLED zaslon je barvit, tudi zvočniki za mobilne standarde ponujajo dober zvok. V raztegnjenem načinu je telefon odličen za opravljanje več stvari hkrati. Pri igranju iger imamo mešane občutke, morda se bolj nagibamo h klasičnim telefonom.

Strojna oprema, čeprav več kot dovolj zmogljiva, ni na nivoju konkurence. Mate Xs 2 trpi zaradi pomanjkanja 5G povezljivosti, (privzete) podpore za Google storitve in na splošno slabše zmogljivosti ter varčnosti od konkurenčnih zložljivih telefonov.

Ob vsem tem se sprašujemo, kaj bi bilo, če Huawei ne bi bil prikovan zaradi ameriških blokad. Predstavljajmo si Huawei Mate Xs 2 z novim Snapdragon procesorjem, 5G omrežjem, morda z 12 GB RAM-a, z vsemi Google aplikacijami in z obstoječo zložljivo zasnovo, ki je, vsaj po našem mnenju, skoraj popolna.

Če bi se dogodki pred tremi leti odvili drugače, bi bil Huawei Mate Xs 2 idealen zložljiv telefon. V realnem svetu pa je »le« odličen zložljiv telefon z znanimi Huawei pomanjkljivostmi in s težko upravičljivo ceno.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei Huawei P50 Pocket Huawei Mate Xs 2


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

Cambium Networks

Unit B2, Linhay Business Park Eastern Road Ashburton, United Kingdom, , Tel: +44 1364 655500

ADMIRAL DYNAMICS d.o.o.

PTC Diamant, Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 810 91 92
Digitalna transformacija ni le beseda enodnevnica, ampak postavlja trende in smernice za nadaljnji razvoj poslovnih procesov. Nove in transformativne tehnologije so osvajala delovna ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več