Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
15.02.2022 08:14
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei P50 Pocket recenzija: sofisticiran zložljiv zaslon in odlična glavna kamera

Huawei P50 Pocket in P50 Pro sta vzorčni model, kaj zmore današnja mobilna tehnologija, tako v klasični kot tudi v zložljivi obliki. Kaj pa ju ovira pri svetovni prevladi?
PrednostiSlabosti
Popolna zložljiva zasnova❌ Brez podpore za 5G omrežja
Odlična glavna kamera❌ (Pre)majhen zunanji zaslon
OLED 120 Hz zaslon
Hitro polnjenje
❌ Dražji od konkurence

Zgodovina Huaweija je vsem znana in še danes vpliva na razvoj in uspeh Huawei mobilnih telefonov. Odtujitev od Google mobilnih storitev je močno vplivalo na podobo podjetja in privlačnost njihovih izdelkov. Vseeno pa ne gre oporekati dejstvu, da podjetje že od samega začetka izdeluje vrhunske mobilne telefone, ki so bili v nekem obdobju celo najbolj pričakovane naprave leta. V ospredju je njihova paradna družina telefonov Huawei Pxx, katero vsako leto nestrpno pričakujemo, saj so vedno odraz, kaj trenutno zmore Huaweijev strojni park. Tudi letos ni nič drugače, saj sta zložljivi pametni telefon Huawei P50 Pocket in klasični pametni telefon P50 Pro opremljena z vsemi mobilnimi dobrotami, ki jih pričakujemo v premijskem razredu. Huawei P50 Pocket je še dodatno pritegnil pozornost, saj gre za opevano zložljivo zasnovo. Je tudi prvi zložljivi telefon Huawei, ki je naprodaj na evropskem trgu. Drugače gre pa za četrti poizkus podjetja, da bi izpopolnili zložljivo obliko pametnih telefonov.

Jim je uspelo? Kako se odreže ostala strojna oprema? Je pomanjkanje prednameščenih Google aplikacij še vedno njihova največja pomanjkljivost oziroma ali je Huawei programska oprema že na nivoju, ko uporabniki ne bodo pogrešali Google? Več v nadaljevanju.

Cena in različice

Huawei je pripravil dve različici. Standardna različica, ki smo jo preizkusili v uredništvu, je na voljo v beli barvi, Premium različico pa je »pozlatil« nizozemski oblikovalec Iris van Herpen.

  • Huawei P50 Pocket (8GB/256GB): 1299 €
  • Huawei P50 Pocket Premium Edition (12GB/512GB): 1599 €

Huawei P50 Pocket: odsotnost Googla in kaj to pomeni za uporabnike?

Posvetimo se najprej programski opremi, ki je trn v peti (potencialnim) uporabnikom Huawei telefonov kot tudi samemu podjetju. Bližamo se tretji obletnici (15. maj) prepovedi uporabe Google mobilnih storitev za Huawei. Kaj se je spremenilo v 3 letih? Kako je Huawei poskrbel za čim lažji prehod na njihove storitve, aplikacije in platformo? Je po treh letih odsotnost Googla sploh še ovira za uporabnike?

Ko boste odprli P50 Pocket in opravili začetno nastavitev telefona, boste opazili, da se na namizju ne nahajajo vsem znane aplikacije Gmail, Youtube, Google Drive in podobno. Ali je zaradi tega telefon neprivlačen, je odvisno od uporabnika. Če boste telefonu dali priložnost, boste za nekatere ključne aplikacije našli podobno aplikacijo ali pa rešitev, ki vam omogoča uporabo prvotnih aplikacij. Na žalost pa boste našli tudi nekatere aplikacije, ki niso združljive z P50 Pocket.

Do Gmaila lahko dostopate s pomočjo tretjih aplikacij, kot je Microsoft Outlook ali podobno poštno aplikacijo. Tudi Google Koledar lahko sinhronizirate z Outlookom. Gmail je prav tako na voljo v brskalniku, ob prvem obisku pa vam P50 Pocket omogoči, da na začetni zaslon postavite njegovo bližnjico. Enako velja za Youtube. Google Zemljevidi delujejo z izjemo, da se ne morete prijaviti, kar pomeni, da ne morete shraniti lokacij. Na voljo pa so tudi Zemljevidi Petal, ki ponujajo identično izkušnjo in natančnost.

Ostale priljubljene aplikacije Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp … lahko namestite brez težav. Niso na voljo v trgovini Huawei App Gallery, a jih lahko najdete s pomočjo brskalnika Petal Search, ki vam omogoča, da aplikacije najdete in namestite iz znanih in zanesljivih virov, kot je APK Mirror, APK Pure in podobno.

Obstaja pa še bolj priročna rešitev. Aplikacija Gspace, ki jo lahko najdete v Huawei trgovini AppGallery, ustvari navidezen prostor, kjer lahko namestite praktično vsako aplikacijo iz Google trgovine. Prav tako se lahko povežete s svojim Google računom, namestite vse Google storitve, kar posledično pomeni, da so vsi shranjeni podatki na voljo tudi na Huawei P50 Pocket. Aplikacijo smo preizkusili tudi sami in preverjeno deluje. Namestili smo igro Star Wars: Galaxy of Heroes, namestili storitev Google Play, povezali Google račun in dobili smo dostop do več let starega profila. Podobno velja za ostale aplikacije, ki bi jih želeli namestiti. Uporaba je izredno preprosta, pravzaprav vas čez celoten postopek vodi čarovnik za namestitev. Ne potrebujete računalniškega ozadja in prav tako vam ni potrebno skrbeti, da bi telefon z aplikacijo kakorkoli uničili.  

Huawei P50 Pocket: dizajn in ključne značilnosti

Huawei P50 Pocket je četrti zložljivi telefon, ki je zapustil kitajske oblikovne mize. Za razliko od prejšnjih modelov (Mate X, Xs in X2), ki so se zlagali kot knjiga, se Huawei P50 Pocket zapira kot školjka.

Zložljiva oblika je seveda prva stvar, ki jo boste opazili. Če še nikoli niste v rokah držali novejši zložljivi telefon, vas bo odpiranje in zapiranje telefona popeljalo v preteklost, v obdobje pred pametnimi telefoni. Pri zapiranju telefona boste zaslišali tisti značilen zvok, zaradi katerega je vsaj ta preizkuševalec (pre)večkrat po nepotrebnem odprl in zaprl telefon. Zaradi drugačne zložljive zasnove je bistveno manjši od zložljivega telefona Huawei Mate X2, kar pomeni, da ga boste lahko brez težav pospravili tudi v kakšen manjši notranji žep plašča. V zloženem načinu gre za zajetnejši telefon (15,3 mm), vendar boste na to zelo hitro pozabili. Tudi teža (190 g) vas ne bi smela ovirati pri rokovanju ali nošenju v žepu.

V zaprtem načinu boste najprej opazili dva obroča. Zgornji obroč vsebuje sistem kamer, drugi pa je preprost zaslon, ki ga lahko uporabljate za zajem fotografij, za ogled obvestil in različnih pripomočkov. V nastavitvah lahko izbirate tudi med različnimi dinamičnimi temami, kot na primer animirane podobe živalih, ki nekoliko poživijo dokaj pusto funkcionalnost zunanjega zaslona. Poleg osnovnih funkcij (kamera, koledar, glasba, urnik) je na voljo še nenavadna možnost, da preverite, ali ste enakomerno nanesli kremo za sončenje. Nov senzor »Ultra Spectrum« kamere meri odboj UV svetlobe na vaši koži in tako ugotovi, kje ste neenakomerno nanesli kremo. Sami funkcije nismo imeli priložnost preizkusiti, vendar gre več kot očitno za nišno funkcijo, ki jo boste po vsej verjetnosti nekajkrat uporabili in nato na njo pozabili.

Tečaj, ki skrbi za odpiranje in zapiranje Huawei P50 Pocket, naj bi bil po podatkih Huaweija 62 % bolj odporen na udarce in 33 % bolj odporen na drobljenje. Gre za t. i. »Multi-Dimensional« tečaj, ki omogoča, da se lahko obe stranici telefona popolnoma zložita. Tako v zaprtem načinu ni moč opaziti nobene vrzeli med obema polovicama. Čeprav se vam na prvi pogled to ne zdi nekaj pomembnega, odsotnost te vrzeli pripomore k premijskemu občutku telefona. V tem pogledu je Huawei korak pred konkurenco, ki ima še vedno manjše težave z zapolnitvijo tega praznega prostora. Tečaj vpliva tudi na enoročno odpiranje, ki je težje od pričakovanega. Enoročna uporaba ni nemogoča, vendar boste potrebovali nekaj časa, da se privadite na velikost telefona in njegovo obliko.

Kljub temu da Huawei pravi, da so izboljšali vzdržljivost, vseeno ne moremo zgrešiti, da telefon nima nobene ocene o zaščiti. Vsi zasloni zložljivih telefonov so bolj nagnjeni k praskam in poškodbam, zato bomo za pravo oceno vzdržljivosti Huawei P50 Pocket morali počakati na uporabnike, da telefon vsaj nekaj mesecev preizkusijo v divjini. Odpornost telefona lahko povečate s priloženim ovitkom, ki je sestavljen iz dveh delov in ga morate prilepiti na ohišje telefona.

Če boste telefon postavili na ravno površino pod kotom 90°, bo telefon tam tudi ostal. Če boste nežni pri spreminjanju kota, boste lahko telefon postavili tudi pod druge kote, vendar obstaja velika verjetnost, da bo telefon podlegel gravitaciji. Čitalec prstnih odtisov je vgrajen v gumb za vklop, na voljo pa je tudi odklepanje z obrazom (tudi ko je telefon zložen).

Velik napredek je Huawei storil pri kapaciteti baterije (4000 mAh), ki je nad povprečjem, ko govorimo o zložljivih telefonih. P50 Pocket podpira hitro 40 W polnjenje, kar je veliko hitrejše od konkurence. Z Flip3 se mora zadovoljiti s 15 W, vendar ima podporo za brezžično polnjenje. Kapaciteta notranjega pomnilnika (256/512GB) bo zadoščala večini uporabnikov. Po potrebi lahko shranjevalni pogon nadgradite s Huawei lastniško nano pomnilniško kartico, ki pa je nekoliko dražja od standardnih microSD kartic.

Huawei-P50-Pocket-zložljivi-pametni-telefoni-Huawei-4

Huawei P50 Pocket: OLED zložljiv zaslon z visoko hitrostjo osveževanja

V odprtem načinu je Huawei P50 Pocket med največjimi telefoni na trgu. 6,9-palčni (17,5 centimetrov) OLED zaslon je fantastičen. Kljub zložljivi obliki Huawei ni sklepal kompromisov pri zaslonu. Slednji podpira tudi visoko osveževanje 120 Hz, na voljo pa je tudi funkcija za dinamično prilagajanje osveževanje zaslona za varčevanje z baterijo. Brskanje po menijih je gladko, odzivno in brez zamikov. Pri gledanju vsebin (Netflix, Youtube …) pričakujte svetle in dinamične barve, globoke črne in odlične kote gledanja. Na voljo je še 300 Hz hitrost vzorčenja na dotik, maksimalna ločljivost 2798 x 1188 in redko videno razmerje stranic 21:9, ki nekoliko izboljša gledanje vsebin širokozaslonskega formata.

Zgoraj omenjeni Multi-Dimensional tečaj vpliva tudi na gubo na glavnem zaslonu. Slednjo boste čutili med pomikanjem po telefonu, vendar je dovolj subtilna, da vas po začetnem spoznavanju ne bo motila. Guba je vidna le pod določenim kotom in ob pravi svetlobi, med samo uporabo telefona pa je skorajda nevidna.

Zmogljivost in baterija

Premijsko zložljivo obliko komplementira najsodobnejša (vendar ne najmočnejša) strojna oprema. V notranjosti bije srce drugega najmočnejšega procesorja Qualcomm Snapdragon 888. Čeprav ne gre za najnovejši procesor (ta čast pripada Snapdragon 8 Gen 1), ki bi ga lahko upravičeno pričakovali v telefonu za več kot tisoč evrov, ne moremo reči, da gre za pomanjkljivost. Snapdragon 888 bo še dolgo časa premogel več kot dovolj računske moči za delovanje vsake aplikacije ali igre. Presenetljivo procesor nima podpore za 5G omrežja. V tem času še ne boste opazili razlike v hitrosti in odzivnosti med 4G in 5G omrežjem. Sčasoma pa se bo ta razlika povečala, zato lahko rečemo, da 4G procesor vpliva na pripravljenost telefona na prihodnost. Ostale možnosti povezovanja pa spadajo na seznam najnovejših: Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6 in NFC.

Procesorju se pridružuje še 8 GB RAM-a in 256 GB prostora za shranjevanje v standardni različici, Premium pa dobi nadgradnjo na 12 GB in 512 GB. Kako pa se zmogljivost odraža v številkah?

Kot je razvidno, se P50 Pocket lahko kosa z največjimi velikani mobilne telefonije. Med preizkusom smo opazili hitro segrevanje telefona. Gre za vzorec, ki se ponavlja s procesorjem Snapdragon 888 (in Snapdragon 8 Gen 1). Med dnevno uporabo nismo zabeležili enakih temperaturnih rezultatov, kar je pričakovano, saj pri večkratnih zaporednih meritvah potisnemo telefon do skrajnega roba zmogljivosti.

4000 mAh baterija zagotavlja dolgo avtonomijo baterije. Ne gre za največjo baterijo, vendar je kapaciteta vseeno višja, kot jo najdemo pri konkurenci. Tudi optimizacija je na nivoju in pripomore k dobri avtonomiji. Med tedenskim preizkusom smo udobno prišli skozi dan, ob koncu dneva pa je bilo še vedno vsaj 20-30 % rezerve v rezervoarju. Tudi ob dnevih, ko smo P50 Pocket intenzivno uporabljali na vsakem koraku (fotografiranje, igre, Youtube, Netflix …), je telefon brez težav zdržal do večera. Ni nas skrbelo, da bi ostali brez energije, saj je na voljo hitro polnjenje 40W, ki v nekaj minutah zagotovi dovolj energije za vsak nekaj urno uporabo.

Prijetna najdba v nastavitvah je možnost pametnega polnjenja baterije. Z vklopom te funkcije si Pocket P50 zapomni vaše navade, povezane s polnjenjem, in pri 80 % ravni napolnjenosti zakasni polnjenje. Na voljo je še možnost »Omejitev po meri«, s katero lahko nastavite najvišjo stopnjo polnjenja. Če želite podaljšati življenjsko dobo baterije, Huawei priporoča, da polnjenje nastavite na 70–90 %.

Huawei P50 Pocket: kamera

Huawei P50 Pocket je sestavljen iz glavne kamere True Chroma s 40 MP, ultra široke kamere 13 MP in kamere »Super Spectrum« 32 MP. Glavna kamera je poimenovana po Huawei pogonu True-Chrome Image Engine, ki naj bi telefonu omogočal, da zajame natančne barve, ki jih vidimo s človeškim očesom. Super Spectrum kamera se pravzaprav ne uporablja za samostojno fotografiranje. Skupaj z ločenim senzorjem naj bi glavni in ultra široki kameri posredovala informacije o barvah, vključno z barvami, ki niso vidne v našem vidnem spektru. Po besedah Huaweija naj bi zajete fotografije imele bogatejše barvne podrobnosti. Čeprav se sprva zdi, da gre le za marketinško napihovanje, rezultati podpirajo njihove trditve. Fotografije so živahne, natančne in ostre. Čeprav ni na enakem nivoju kot glavna kamera, ultra široka leča vseeno poskrbi za spodobne fotografije.

Huawei tako z novim zložljivim pametnim telefonom nadaljuje svojo tradicijo in krepi sloves najboljšega proizvajalca mobilnih kamer. Je to njihova najboljša kamera? Težko rečemo, saj bi morali preizkusiti še Huawei P50 Pro, vendar ima Huawei P50 Pocket zagotovo enega boljših sistemov kamer. Ima pa tudi svoje pomanjkljivosti.

Fotografije v šibki svetlobi so dobre, vendar je opazna razlika s fotografijami v dobrih svetlobnih pogojih. Nočni način, ki ga morate izbrati ročno, pomaga uravnotežiti posnetke. V slabših pogojih je razlika med glavno in ultra široko kamero še bolj očitna. Zagotovo je to področje, na katerem pričakujemo, da bo Huawei naredil največji preskok pri naslednji generaciji zložljivih telefonov.

Huawei je vključil vse standardne funkcije (počasni posnetek, panorama, dvojni pogled, črno-beli način …), ki jih do sedaj že pričakujemo v tovrstnih telefonih. Na koncu seznama pa boste naleteli na dokaj nenavadno funkcijo fluorescenca, s katero boste lahko zajeli fotografije z UV svetlobnim učinkom. Gre za edinstveno možnost fotografiranja, vendar bo uporabna in zanimiva le peščici uporabnikov.

Za zajem selfijev imate dve možnosti. Uporabite lahko 10,7 MP sprednjo kamero, vendar priporočamo, da zložite telefon in uporabite glavno kamero, ki jo upravljate z zunanjim zaslonom (s klikom na zaslon ali gumbom za glasnost). Video sposobnosti P50 Pocket so impresivne. Tako glavna in ultra široka kamera podpirata snemanje v ločljivosti do 4K in 60 sličic na sekundo.

Končna ocena

Huawei P50 Pocket je velika uganka. Po eni strani je Huawei izdelal tehnično dovršeni pametni telefon in izpopolnil zložljivi mehanizem. Strojna oprema z OLED zaslonom in zmogljivim sistemom kamer je vredna svoje premijske cene. Pestijo ga pa znani problemi. Kot rečeno na začetku, odsotnost prednameščenih Google aplikacij bo za nekatere uporabnike nepremostljiva ovira, česar se Huawei tudi zaveda. V ta namen je pripravil številne rešitve, ki zaobidejo to omejitev. Na voljo imate Petal Search, hitre bližnjice do določenih priljubljenih aplikacij (Gmail, Youtube …) in aplikacijo GSpace, ki vam v skoraj celotni meri povrne dostop do Google aplikacij.

V vsakem primeru pa je Huawei prilagodil svojo marketinško strategijo za Huawei P50 Pocket. Pozornost so usmerili na tehnološke navdušence, zbiratelje in zagrizene preizkuševalce nove tehnologije. Zakaj? Njihov skupni imenovalec je, da se ne ozirajo na ceno in morebitne pomanjkljivosti telefona. Njihovo zanimanje je usmerjeno izključno v, kaj telefon predstavlja in kaj zmore. Iz tega vidika pa Huawei P50 Pocket zagotovo obkljuka vsa njihova okenčka.

Več o Huawei P50 Pocket in možnosti nakupa izveste na spletni strani www.consumer.huawei.com.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Podova 24, 2327 Rače, Tel: 040 559 551
Od leta 2011 so osredotočeni na prenosnike Sony VAIO. Izkušnje pa imajo tudi z drugimi znamkami, kot so HP Compaq, Dell, Gericom, Acer, Toshiba, Sony, IBM, Lenovo, Twinhead, Asus ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več