Računalništvo, telefonija
09.02.2018 06:15
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hranilnica LON dokončno zaključila z Bitcoini

Od leve proti desni: Ram Budime, direktor podjetja Bitins Ltd,  Aleš Merčun, vodja razvoja Keas d. o. o.,  in dr. Jaka Vadnjal, predsednik uprave LON-a.
Od leve proti desni: Ram Budime, direktor podjetja Bitins Ltd, Aleš Merčun, vodja razvoja Keas d. o. o., in dr. Jaka Vadnjal, predsednik uprave LON-a.

Nedavno so poročali, da je Hranilnica LON d. d. sporočila, da nakupi kriptovalut na njenih bankomatih niso več mogoči, pa čeprav je decembra lani, ko je bila rast Bitcoinov izredna in evforija kupcev na vrhuncu, prodala za 300 tisoč evrov vrednotnic. To je v slabo voljo spravilo marsikaterega ljubitelja kriptovalut, saj je Hranilnica LON kot prva bančna inštitucija na svetu omogočila nakup Bitcoina na klasičnih bankomatih. Sedaj pa je končno znano, zakaj je to prakso končala in dokončno zaključila z Bitcoini,

V kranjski hranilnici so namreč potrdili, da so 19. januarja prejeli odredbo Banke Slovenije, ki je zahtevala takojšnje prenehanje prodaje Bitcoinov na bankomatih. Banka Slovenije ji je namreč v dopisu pojasnila, da zakon prepoveduje prodajo nefinančnih produktov v bankah, zato prodaja Bitcoinov ni dopustna. Na izbranih bankomatih Hranilnice LON je bil namreč mogoč gotovinski in kartični nakup Bitcoinov s tako imenovanim Bitins kuponom. Kupci so lahko tako na bankomatu s kartico ali gotovino kupili Bitins kupon in ga v zameno za Bitcoine unovčili na spletni strani www.bitins.net. Bitins kuponi so sicer omogočali tudi nakup drugih kriptovalut (npr. Ethereum).

Nakup kriptovalut na Petrolu na drugi strani naj ne bi bil ogrožen, saj Petrol nastopa le v vlogi trgovskega posrednika in zaradi tega ni deležen nadzora s stani Banke Slovenije.


Nedavno pa smo se tudi v uredništvu Računalniških novic preizkusili v nakupovanju kriptovalut. Več si lahko preberete na povezavi https://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/kako-najbolj-enostavno-kupiti-bitcoin.html.Prijavi napako v članku