Avtomobilizem
05.03.2021 13:33
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Honda z omejeno serijo avtonomnih avtomobilov

Omejena serija limuzin Honda Legend s tretjo stopnjo avtonomnosti.
Omejena serija limuzin Honda Legend s tretjo stopnjo avtonomnosti.

Honda Motor Co. je pred kratkim naznanila prodajo omejene serije krovnih model limuzin Honda Legend, opremljene s senzorji tretje stopnje, ki so sposobni usmerjati vozilo po zgoščenih avtocestah. Izdelali bodo le 100 primerkov, ki pa zagotovo ne bodo imeli težav pri iskanju lastnikov.

Ko je aktiviran sistem Trafic Jam Pilot tretje stopnje, se lahko voznik sprosti ob ogledu filma, kar pomaga ublažiti posledice utrujenosti in stresa med vožnjo v prometnem zastoju. Sistem lahko pod določenimi pogoji nadzoruje pospeševanje, zaviranje in krmiljenje. Z vibriranjem na voznikovem varnostnem pasu voznika opozori o predaji nadzora avtomobila. Če se voznik ne odziva, sistem samodejno upočasni in ustavi vozilo, hkrati pa ostale udeležence v prometu opozori na dogajanje z varnostnimi lučmi in hupo.

Trafic Jam Pilot uspešno usmerja vozilo na zgoščenih cestah.

Omejena serija limuzin je del dolgoročnega Hondinega načrta, ki želi postati prvo podjetje s serijsko proizvodnjo avtomobilov s tehnologijo tretje stopnje avtonomnosti. Svetovni proizvajalci avtomobilov in tehnološka podjetja, vključno z Googlom in Teslo, veliko stavijo na avtonomnost avtomobilov.

Kljub napredku avtonomne tehnologije se predpisi o varnosti avtonomne vožnje razlikujejo po posameznih državah. Že leta 2017 je Audi predstavil limuzino A8 z avtonomno tehnologijo tretje stopnje, ki pa ji zaradi takratnih predpisov ni uspel preboj v serijsko proizvodnjo.

Omejena serija Honda Legend se je danes pojavila v izbranih japonskih salonih po preračunani ceni 85.000 evrov. Visoka cena, ki pa ne bo ovira avtomobilističnim navdušencem.


Prijavi napako v članku