Triki in nasveti
12.11.2018 16:00

Deli z drugimi:

Share

Hitrejši internet tudi za mobilne uporabnike

Želite hitrejši in varnejši internet? Za DNS strežnik uporabite domeno 1.1.1.1. Na voljo je za vse, nastavite pa si jo lahko v samo nekaj preprostih korakih. Od sedaj je na voljo še za Android in iOS.
DNS 1.1.1.1 od sedaj na voljo tudi za Android in iOS
DNS 1.1.1.1 od sedaj na voljo tudi za Android in iOS

Kaj sploh je to in kako deluje? Stvar je izjemno preprosta. Vsakič, ko v spletni brskalnik vpišete spletno stran, na primer www.google.si, tega računalnik ne razume. Internet je v bistvu skupek med seboj povezanih računalnikov, ki so navajeni binarnega zapisa oziroma zapisa podatkov v obliki številk. Zato se vedno, ko vpišete spletni naslov, ta s pomočjo strežnika DNS (Domain Name Server) prevede v številski zapis.

Ravno od tega strežnika je odvisno, kako hitro boste videli željeno spletno stran. Namreč, v primeru, da je strežnik počasen in ne zmore procesirati veliko podatkov naenkrat, lahko dostop do določene spletne strani zamakne tudi za več sekund.

Pomembno je tudi, da je takšen strežnik diskreten in zanesljiv. Večina domačih uporabnikov uporablja domenske strežnike kar od internetnega ponudnika, ki niso preveč dobro vzdrževani, kot uporabniku pa vam lahko sledijo na vsakem koraku oziroma ob vsakem obisku spletne strani. Posledično lahko vaš ponudnik internetnih storitev hitro izve, katere spletne strani obiskujete in kako dolgo se na njih zadržujete.

Torej zakaj 1.1.1.1?

Za to domeno stoji podjetje Cloudflare, ki ima strežnike po celem svetu in so večinoma namenjeni za uporabnike, ki imajo v lasti svojo spletno stran.

Njihovi strežniki so med najvarnejšimi in najzanesljivejšimi po svetu, in tudi diskretni, saj o vas ne hranijo nobenih podatkov. Ravno zaradi tega bo brskanje po svetovnem spletu hitrejše in zasebnejše.

Aplikacijo za uporabo pa si lahko preprosto prenesete iz Google Play-a ali App Store-a.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več