Digitalizacija
17.06.2021 07:31
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hibridna delovna mesta

Hibridno delovno mesto: kako lahko mala in srednja podjetja dosežejo fleksibilen način dela.

Pandemija korona virusa še zmeraj vpliva na naš delovno okolje in delovni čas: prožna delovna in inteligentno povezana delovna mesta postajajo vse pomembnejša. Megatrendi, kot je na primer digitalizacija, spreminjajo naš način dela. Tudi sama pandemija ima velik vpliv na naše delo in na svet dela v prihodnosti. Fleksibilna oblika dela postaja za podjetja, delodajalce in zaposlene bolj pomembna kot kdaj koli prej in fleksibilno hibridno delovno mesto zagotavlja najboljše pogoje zanj. Pandemija korona virusa je leta 2020 skoraj vse postavila na glavo, druženje, celotne opise delovnih mest in celo pisarne ter vse delovne prostore v njih. Delo od doma je zaposlenim zlasti omogočilo bolj prilagodljiv delovni čas, kar se je kot koristno izkazalo za številne delodajalce.

Fleksibilna lokacija in delovni čas: nova doba hibridnega delovnega mesta je že na poti.
Pred korona virusno krizo je le malo zaposlenih delalo od doma. Nato pa je v samo nekaj dneh od doma delalo pol oddelka ali v nekaterih primerih celo celi oddelki in/ali podjetja – to izkušnjo iz lanskega leta si delijo številna podjetja v Sloveniji.

“Leta 2021 smo vstopili v dobo hibridnega delovnega mesta. Zaposlenim nudi nemoten in učinkovit način dela – ne glede na to ali so v podjetju ali ne,” pravi Matjaž Babnik, vodja marketinga v podjetju Konica Minolta Slovenija.

Hibridno delovno mesto prihodnosti: kako deluje nov model delal?
Hibridno delovno mesto ponuja različne načine fleksibilnega dela: zaposleni lahko delajo v pisarni, lahko pa tudi zunaj poslovnih prostorov: morda od doma, morda na poti. “Delo” jim je na voljo kjer koli in kadar koli po vsem svetu, vse to zahvaljujoč storitvam v oblaku.

Fleksibilna hibridna pisarna se nanaša na več kot le geografsko lokacijo – to je nov, od lokacije neodvisen model, ki z večjo prilagodljivostjo omogoča upravljanje dela, prilagodljiv delovni čas, prilagodljive delovne lokacije in omogoča boljše razmerje med poklicnim in zasebnim življenjem.

Hibridno delovno mesto: zagotavljanje enakega položaja pri delu od doma in v pisarni

“Nikoli nismo bili tako pripravljeni, da se spopademo z učinki pandemije kot smo sedaj,” pojasnjuje Matjaž Babnik. “Še pred nekaj leti večina delodajalcev, katerih zaposleni danes redno ali občasno delajo od doma, tega ne bi mogla storiti, pravi veliki zagovornik in promotor digitalne preobrazbe.”

Strokovnjaki iz mednarodnega svetovalnega podjetja IDC ocenjujejo, da se bo do leta 2023 približno 75% od 2.000 največjih svetovnih družb, ki kotirajo na borzi, zavezalo k zagotavljanju tehnične infrastrukture svojim zaposlenim, da bodo lahko v realnem času opravljali svoje delo, znotraj in zunaj poslovnih prostorov.

Decentralizacija: hibridno delovno mesto je inteligentno povezano.
Številne fizične pisarne in poslovne stavbe delodajalcev bodo v prihodnosti manjše. To tudi spreminja zahteve po informacijski tehnologiji, pojasnjuje Matjaž Babnik: “IT ne bo več sestavljen iz osrednjega notranjega omrežja, do katerega je mogoče dostopati od zunaj. Namesto tega bodo IT oddelki prihodnosti upravljali decentralizirano mrežo naprav. Naprave bodo inteligentno povezane in bodo med seboj komunicirale prek različnih internih dostopnih točk.”

Prilagodljivo časovno in prostorsko delo – nova realnost.
Workplace Hub podjetja Konica Minolta ponuja rešitve za varno in učinkovito delo, delo na daljavo, timsko delo in rešitve za digitalne delovne procese. Mala in srednje velika podjetja lahko na primer svojo informacijsko infrastrukturo preselijo na Workplace Hub in jo pripravijo za oblak. To omogoča vsakemu zaposlenemu in delodajalcu dostop do celotne informacijske infrastrukture, če dela od doma ali na poti, enako kot če bi bil na delovnem mestu podjetja. Hkrati je zagotovljena najvišja možna varnost omrežja podjetja – kar vodi v večjo prilagodljivost in produktivnost.

Digitalna hibridna delovna mesta zaradi svoje strokovno načrtovane informacijske infrastrukture in zahvaljujoč svoji fleksibilnosti, ponujajo visoko stopnjo učinkovitosti za prilagodljivo delo, ter nudijo večji potencial za neodvisnost pri lokaciji in času dela, tako v podjetju kot izven njega. Hkrati delodajalcem ni več treba oblikovati ekip glede na to, kdo je fizično na lokaciji podjetja, temveč lahko vodje skupin za določene naloge ali projekte združujejo najboljše ljudi iz celotnega podjetja in po potrebi enostavno vključijo tudi tretje osebe.

“Digitalna hibridna delovna mesta nudijo nov zagon za neomejeno ustvarjalnost, inovativnost in prilagodljivost,” zaključi Matjaž Babnik.

Vas zanima več iz te teme?
delo od doma Konica Minolta

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Za več informacij so vam na voljo pri KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konica Minolta Slovenija

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več