Računalništvo, telefonija
09.08.2017 11:24

Deli z drugimi:

Share

Hekerji za vdor izkoristili ranljivost akvarija!

Informacijski sistem je varen toliko, kot je varen njegov najšibkejši člen.
Informacijski sistem je varen toliko, kot je varen njegov najšibkejši člen.

Ker nevarnosti na področju informacijske tehnologije prežijo prav na vsakem koraku, je potrebno v današnjem času za varnost poskrbeti z ustreznimi varovalnimi mehanizmi oziroma orodji. Čeprav lahko zbiramo med bogato paleto varnostnih orodij, učinkovitost večine izmed njih ni takšna, kot bi morala biti. Pogosto pa se zgodi celo, da z nakupom in uporabo določene varnostne opreme dobimo zgolj občutek lažne varnosti, v resnici pa smo še kako izpostavljeni hekerskim napadom. To so na lastni koži občutili lastniki neke severnoameriške igralnice (casinoja).

Nedavni hekerski napad na informacijski sistem neke severnoameriške igralnice so pod drobnogled vzeli varnostni strokovnjaki podjetja Darktrace. Ti so v teku preiskave prišli do spoznanja, da je spretnim hekerjem v informacijski sistem igralnice uspelo vdreti preko računalniškega sistema, ki je skrbel za hranjenje rib in nadziranje stanja vode v akvarijih. Težava je namreč bila v tem, da je bil nezaščiten računalniški sistem akvarija neposredno povezan z informacijskim sistemom igralnice, zato hekerji pri tem niso imeli ravno težkega dela.

Koliko podatkov je nadobudnim hekerjem uspelo pridobiti z vdorom v informaciji sistem severnoameriške igralnice vsaj zaenkrat še ni znano. So pa ti ponovno dokazali, da je informacijski sistem varen točno toliko, kot je varen njegov najšibkejši člen, ki je povezan z njim, vključno z računalniškim sistemov, ki upravlja z akvarijem.


Prijavi napako v članku