Triki in nasveti
07.02.2018 07:05
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako se zaščititi pred hekerskimi napadi?

..Hekerji najdejo vsako luknjo, skozi katero se lahko okoristijo z vašimi podatki. Ne olajšajte jim dela..
Kako se zaščititi pred hekerskimi napadi?
Kako se zaščititi pred hekerskimi napadi?

Da bi se na enostaven način dokopali do vaših kreditnih kartic, osebnih podatkov in ostalih občutljivih podatkov, spletni kriminalci ne poznajo meja pri izbiri načinov. Najprej skušajo pridobiti vaše zaupanje, ko vas imajo v pesti, pa vam z namenom lastne finančne koristi ukradejo še vse mogoče podatke. Obstajajo pa tudi nepridipravi, ki ne iščejo finančne blaginje, ampak zgolj želijo preizkusiti svoje (škodljivo) znanje v praksi in tako na vseh kotičkih spleta nameščajo svoje škodljive programske kode. Pri svojem početju so tako eni kot drugi zelo iznajdljivi, v večini primerov pa se poslužujejo zlonamerne programske opreme.

Podatki o spletnem kriminalu so precej zastrašujoči. Nedavno poročilo podjetja Norton Cyber Security Insights je namreč pokazalo, da so spletni nepridipravi s takšnimi in drugačnimi goljufijami samo v lanskem letu zaužili kar neverjetnih 140 milijard evrov, pri čemer so ogoljufali kar 978 milijonov uporabnikov. Glede na poročilo naj bi torej vsaka žrtev spletnega napada v povprečju izgubila okoli 142 evrov. V kar 53 odstotkih je šlo za okužbo z zlonamerno kodo ali drugo računalniško nevarnost. Na drugem mestu najdemo goljufije s kreditnimi karticami, sledijo pa jim razkrivanja dostopnih gesel ter vdiranje v elektronsko pošto, zloraba profila na družbenem omrežju ali goljufija z lažnimi spletnimi trgovinami ali lažnim oglaševanjem.

Skupna značilnost vseh žrtev je predvsem ta, da te nimajo veliko znanja o varnosti na spletu, pri uporabi računalnika ali mobilne naprave pa pozabijo na osnove varnosti. Čeprav bi morali biti ravno milenijci dobro seznanjeni z varnostjo na internetu, to ne drži, saj so bili žrtve spletnih napadov v kar 60 odstotkih primerov. Pred dolgimi lovkami kriminalcev pa niso varni niti starejši, ki pogosto slepo zaupajo vsaki objavi na spletu.

Ker je februar mesec varne rabe interneta, si v nadaljevanju poglejte, kako se lahko na spletu dobro zaščitite.

Oblikujte odlično geslo

Da ne bi tudi vi postali lahka žrtev nepridipravov, vam za spletne storitve priporočamo oblikovanje varnega gesla. Gre za dostopno geslo, ki je sestavljeno iz večjega števila običajnih besed in je daljše od osmih znakov (na primer »to je zabavno«). Če želimo varnost gesla še dodatno izboljšati, lahko uporabimo še posebne znake ter kombinacijo velikih in malih črk (na primer »To,Je,Zabavno!«). V oblikovanje varnega gesla se vsekakor splača vložiti nekaj truda, saj je to pomembna prepreka, ki vaše podatke loči od spletnih kriminalcev. Gesla seveda zamenjujte redno – vsaj enkrat na tri do štiri mesece. S tem pristopom boste precej zagrenili življenje nepridipravom.

Bodite previdni pri uporabi javnega brezžičnega omrežja

Takoj ko se povežemo na brezžično omrežje, navadno bolj razmišljamo o tem, kako hiter bo dostop do spleta kot pa o varnostih oziroma nevarnostih, ki prežijo na nezaščitenem omrežju. Zaradi tega moramo poskrbeti, da spletne strani, ki jih obiskujemo, nudijo ustrezno zaščito. To so strani, ki so opremljene s povezavo HTTPS, kar pomeni, da v naslovni vrstici spletnega brskalnika vidimo zeleno ključavnico. V tem primeru bomo občutljive podatke, kot so uporabniška imena in gesla, zaščitili pred nepridipravi. Ko brskate po spletu in ste priključeni na nezaščiteno brezžično omrežje, je prav tako priporočljivo, da uporabljate storitev VPN oziroma navidezno zasebno omrežje. Ne le, da prikrije vašo identiteto, ampak vam zagotavlja tudi varnejšo povezavo.

Spremenite privzeto geslo

Večina naprav, ki jih uporabljamo za dostop do interneta in so povezane z domačim omrežjem (usmerjevalniki, tiskalnik, pametni termostati in še mnogo več), imajo nastavljeno privzeto geslo, ki je v dosti primerih objavljeno tudi na spletu. To je tudi razlog, zakaj bi morali takšna gesla zamenjati nemudoma, ko napravo kupite. Poleg tega svoje brezžično omrežje zaščitite z močnim šifriranjem (protokol WPA2).

Ne odpirajte sumljivih elektronskih sporočil

Številnim zlonamernim kodam, ki vam lahko pošteno zagrenijo življenje, se na srečo lahko izognemo na zelo preprost način. Med najpomembnejšimi varnostnimi priporočili gre upoštevati, da ne odpirate sumljive elektronske pošte in priponk neznanih pošiljateljev. Poleg tega poskrbite za to, da imate vedno izdelane varnostne kopije svojih podatkov, posodabljate svoj operacijski sistem (predvsem Windows), spletne brskalnike, Office, Adobe Reader ter vso ostalo programsko opremo. Prepričati se morate tudi, da uporabljate zadnjo različico dovolj kakovostnega in zanesljivega protivirusnega programa ter drugih varnostnih rešitev.

Kupujte varno

Preden opravite spletni nakup, se prepričajte, da je spletna stran oziroma spletna trgovina vredna zaupanja. To lahko preverite bodisi z uporabo spletnega iskalnika Google (komentarji uporabnikov) bodisi tako, da uporabljate svetovno priznane spletne trgovine, kot sta na primer eBay ali Amazon, saj so tu komentarji uporabnikov na dosegu roke. Poiščite tudi ikono ključavnice v naslovni vrstici spletne strani (skrajno desno zgoraj). To pomeni, da so vaši podatki ustrezno zaščiteni z uporabo varnostnih protokolov HTTPS in SSL. Izogibajte pa se uporabi spletnih trgovin, ki za nakupe ne uporabljajo polne identifikacije uporabnikov, vključno z varnostnimi mehanizmi Verified by Visa in MasterCard Secure Code.

Če se boste držali teh osnovnih pravil, smo prepričani, da bo vaše »sobivanje« na svetovnem spletu varno. V primeru,da postanete žrtev nepridipravov, to nemudoma prijavite policiji ali Slovenskemu nacionalnemu odzivnemu centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij (SI-CERT).


Prijavi napako v članku