Aplikacije in dodatni programi
11.09.2014 07:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nemudoma preverite, ali so vam ruski hekerji ukradli geslo Gmaila

Ruski hekerji so tokrat prizanesli uporabnikom elektronskega poštnega predala Gmail, saj niso razkrili njihovih gesel.
Ruski hekerji so tokrat prizanesli uporabnikom elektronskega poštnega predala Gmail, saj niso razkrili njihovih gesel.

Skupina ruskih hekerjev se je tokrat spravila na uporabnike Googlovega elektronskega poštnega predala Gmail, uspelo pa ji je izmakniti kar slabih pet milijonov uporabniških imen in gesel. Nadobudni hekerji so vest o ukradenih podatkih objavili na ruskem varnostnem forumu Bitcoin Security in za nameček pripravili še spletno storitev, kjer lahko uporabnik preveri, ali sta med ukradenimi podatki tudi njegov uporabniški račun in geslo. Zaradi varnosti so ruski hekerji seveda s seznama odstranili vsa uporabniška gesla, saj bi lahko bila uporabljana s strani drugih napadalcev ali zlonamernih uporabnikov spleta.

Izmik slabih petih milijonov uporabniških računov je med uporabniki elektronskega poštnega predala Gmail dvignil veliko prahu, saj lahko z njim kakopak dostopamo do vseh preostalih Googlovih spletnih storitev, kot so Google+, YouTube, Drive in druge. Googlova ekipa strokovnjakov za incidente iz ruske podružnice računalniškega giganta je na srečo že sporočila, da bo zadevi glede kraje uporabniških imen in gesel Gmaila prišla do dna. Pri tem velja še omeniti, da podjetje Google ni bilo edina žrtev ruskih hekerjev, saj so ti ravno pred kratkim izmaknili 4,66 milijona uporabniških imen in gesel uporabnikov spletne storitve Mail.ru in 1,26 milijona uporabniških računov storitve Yandex.

Ruski hekerji so nam na srečo dali možnost, da preverimo, ali se med ukradenimi uporabniškimi računi elektronskega poštnega predala Gmail nahaja tudi naše uporabniško ime in geslo. To lahko preverimo na spletni povezavi bit.ly/isleaked, pri čemer ni potrebe po vnašanju celotnega elektronskega naslova, saj lahko del tega nadomestimo z znakom *.

Vas zanima več iz te teme?
Gmail pošta

Prijavi napako v članku