Računalništvo, telefonija
11.01.2010 06:29

Deli z drugimi:

Share

Greenpeacov Vodič k zeleni elektroniki na sejmu CES 2010

Podjetje Nokia se je v zadnjem Vodiču k zeleni elektroniki zdaleč najbolje odrezala!
Podjetje Nokia se je v zadnjem Vodiču k zeleni elektroniki zdaleč najbolje odrezala!

Letošnjega sejma zabavne elektronike Consumer Electronics Show (CES) so se udeležili tudi predstavniki okoljevarstvene organizacije Greenpeace in pripravili novi Vodič k zeleni elektroniki (Guide to Greener Electronics). Ocenjevanje je temeljilo predvsem na uporabi strupenih substanc v proizvodnji in ne le na zmožnosti recikliranja, zato je bilo kar nekaj tako pozitivnih kot negativnih presenečenj.

Podjetja Apple, Sony Ericsson in Nokia so se na seznamu uvrstila najvišje, kar pomeni, da imajo zdaleč okolju najbolj prijazno proizvodnjo računalnikov in pripadajoče opreme. Finska Nokia je na primer že leta 2005 prenehala z porabo PVC-ja (polyvinyl chloride) pri svojih izdelkih. Tudi podjetje HP se je odrezalo dobro, saj je omejilo tako uporabo PVC-ja kot tudi BFR-ja (brominated flame retardants).

Precej slabše pa so se odrezala podjetja Samsung, Dell, Lenovo in LG Electronics, ki so kar nekaj kazenskih točk pridobila na račun tega, ker niso izpolnila obljub glede zmanjšana strupenih substanc v proizvodnji. Večina podjetji je namreč v prejšnjem Vodiču k zeleni elektroniki obljubila, da bodo pri svojih izdelkih do konca leta 2009 prenehala z porabo PVC-ja in BFR-ja.

Vsaj glede na odzive vodilnih podjetij Samsung, Dell, Lenovo in LG Electronics, njihove obljube o okolju prijaznejših izdelkih ne bodo izpolnjene niti do konca letošnjega leta. Kljub temu upajmo, da bo okoljevarstvena ozaveščenost med velikimi podjetji in korporacijami z leti le rastla.


Prijavi napako v članku