Računalništvo, telefonija
11.11.2010 16:59
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google spremenil igro!

Google je spremenil igro na področju spletnega marketinga. Vse se vrti okoli odlične pozicije v iskalniku. Nič čudnega, saj lahko »promet obiskovalcev« iz iskalnika na dobro optimizirani strani predstavlja tudi po 80 % vseh obiskovalcev.
Kakšne so najboljše iskalne fraze? Odgovor ponuja e-gradivo: Spletni marketing za direktorje in njihove pomočnike.
Kakšne so najboljše iskalne fraze? Odgovor ponuja e-gradivo: Spletni marketing za direktorje in njihove pomočnike.

Predstavljajte si: 80 % zelo zainteresiranih obiskovalcev vas najde praktično zastonj. Vse, kar potrebujete, je nekaj osnovnega znanja, energije in majhen sprotni vložek v pridobivanje dodatnih vhodnih povezav. Vaša stran se mora prikazovati na prvi strani iskalnih zadetkov. Raziskave kažejo, da kar 79 % iskalcev razišče samo tiste iskalne zadetke, ki se nahajajo na prvi strani. Drugo stran si ogleda 10 %, vse ostale strani skupaj pa samo 11 % iskalcev.

Kako torej priti na to »prvo stran v Googlu«? Proces se imenuje optimizacija spletnih strani za iskalnike, razdeljena pa je na dva dela: on-site optimizacijo in off-site optimizacijo. Kaj pomenita obe tujki v nadaljevanju, najprej pa si oglejmo, kako se zadeve sploh lotiti.

Izbira ključnih besed in fraz

Kot povsod v življenju, imamo tudi pri optimizaciji spletnih strani omejene vire. Če bi lahko, bi se veda svoje spletno mesto optimizirali za prav vse možne ključne besede in izraze, ki so povezani z našo tržno nišo. Vendar, ker ima dan samo 24 ur in ker so naši budgeti za spletni marketing tako ali drugače omejeni, se moramo skoncentrirati na peščico najboljših iskalnih fraz.

Vendar, kakšne so najboljše iskalne fraze? To določajo trije ključni atributi: koliko je iskalna fraza iskana, koliko je ostale konkurence za to iskalno frazo in ai je to iskalna fraza, ki nam prinese zares zainteresirano stranko.

Koliko je fraza dejansko iskana, je težko izvedeti. Pomagate si lahko z Googlevim orodjem, vendar so podatki za Slovenijo zgolj približki. Orodje se imenuje Google AdWords Keyword Tool in je del programa Google AdWords, ki smo ga omenjali pri oglaševanju. Uporabite pa ga lahko tudi ločeno, brez registracije, in sicer na naslovu https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal. Iskalna fraza mora biti seveda čim bolj iskana. Orodje za frazo »nakup rabljenega avtomobila« pravi, da je v Sloveniji približno 200 iskanj mesečno.

Konkurenca so vse spletne strani, ki so med zadetki v Googlu za iskalno frazo, za katero želimo izvajati optimizacijo. Kako preverimo, kolikšna je konkurenca? Zelo preprosto. Neposredno konkurenco preverimo tako, da iskalno frazo dodamo v »narekovaje«. Preverimo npr. iskalno frazo »nakup rabljenega avtomobila«. Google pravi, da najde 8.590 posameznih strani, ki omenjajo natančno to frazo. To je relativno majhna konkurenca, ki se je z malce truda da enostavno premagati.

Sledi še končna evalvacija iskalne fraze. Vprašati se morate, ali je to iskalna fraza, ki bo prinesla visoko zainteresirane obiskovalce? Bližje nakupni odločitvi je iskalec, več nam pomeni njegov obisk, saj je verjetnost, da kupi pri nas, toliko višja. Iskalna fraza »nakup rabljenega avtomobila« je odlična. Še celo boljša pa je npr. »cenik rabljenih avtomobilov«. Slednja iskalna fraza še bolj neposredno izraža dejstvo, da je iskalec očitno zelo daleč v procesu nakupa, saj že išče cenik.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VERLAG DASHOFER d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Verlag Dashofer logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več