Računalništvo, telefonija
25.09.2019 17:36

Deli z drugimi:

Share

Googlov glavni izvršni direktor opozarja, da ni potrebno siliti v regulacijo umetne inteligence

Sundar Pichai
Sundar Pichai

Googlov glavni izvršni direktor Sundar Pichai je v intervjuju za Financial Times opozoril, da vsesplošna regulacija umetne inteligence ni pametna odločitev. Namesto tega je potrebno pregledati obstoječe zakone in ne takoj sklepati, da je potrebno vse narediti na novo. “Gre za tako široko ‘cross-cuting’ tehnologijo, da je na regulacijo potrebno pogledati iz različnih vertikalnih zornih kotov”, je povedal Pichai.

“Namesto, da se takoj zaženemo v regulacijo, ki bo preprečila inovacije in raziskave, se moramo najprej soočiti z nekaterimi težkimi problemi”, je dodal Pichai in ciljal na znane težave s tehnologijo, kot je pristranskost algoritmov itd. Pichaijev odziv je usmerjen proti Googlovemu odnosu do umetne inteligence, ki se je v nekaterih projektih izkazala kot dvorezen meč. Mnogi zaposleni, med njimi tudi najboljši inženirji podjetja, se enostavno niso strinjali s poslovnimi potezami podjetja in so celo podpisali peticijo.

Umetna inteligenca je Googlova ključna veja razvoja

Ne glede na to ostaja umetna inteligenca še vedno Googlova ključna veja razvoja. Pichai je povedal, da je v prvem četrtletju letošnjega leta njihovih 75 % oglaševalskih strank uporabljalo avtomatizirane oglaševalske tehnologije, ki uporabljajo strojno učenje in umetno inteligenco. Google ravno na račun oglaševanja služi dobršen del prihodkov – v drugem četrtletju so se pohvalili s 33 milijardami ameriških dolarjev. Tudi Googlova oblačna storitev, ki sicer vedno bolj pridobiva na veljavi, uporablja umetno inteligenco.

Laura Nolan, nekdanja Googlova inženirka, je za Business Insider povedala, da Pichai morda res govori iz lastnih interesov, vendar se strinja, da je splošna regulacija umetne inteligence preveč pavšalen pristop, ki izpušča izjemno pomembne segmente. Sandra Watcher, profesorica na inštitutu Oxford Internet Institute, je prav tako za Business Insider povedala, da je kontekst, v katerem je umetna inteligenca bila uporabljena, spremenil način, kako bo nadzorovana. “Menim, da je zelo smiselno razmisliti o sekcijski regulaciji in ne zgolj splošni regulaciji. Tveganja in prednosti umetne inteligence bodo tako odvisne od sektorja do sektorja in seveda aplikacije tehnologije. Na primer, umetna inteligenca, ki se bo uporabljala v policiji in boju proti kriminalu, bo predstavljala povsem drugačne izzive kot recimo umetna inteligenca v zdravstvenem sektorju. Zelo pomembno je, da se takoj na začetku vprašamo, ali so vsi obstoječi zakoni pripravljeni na prehod na regulacijo umetne inteligence”, je dodala.

Določena področja, kot je recimo vojska, definitivno potrebujejo regulativo umetne inteligence, spet druga področja pa niso tako občutljiva oz. puščajo nekoliko več manevrskega prostora.


Prijavi napako v članku