Triki in nasveti
13.04.2013 12:35
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google z orodjem za uporabo naših podatkov po naši smrti

Podjetje Google je uporabnikom omogočilo, da sami odločijo o tem, kaj se bo po njihovi smrti zgodilo s podatki, ki jih imajo shranjene v okviru njegovih spletnih storitev. Upravljanje s podatki po naši smrti je mogoče preko spletnega orodja Inactive Account Manager oziroma Upravitelj nedejavnega računa.
Podjetje Google je uporabnikom omogočilo, da sami odločijo o tem, kaj se bo zgodilo z njihovimi podatki po njihovi smrti.
Podjetje Google je uporabnikom omogočilo, da sami odločijo o tem, kaj se bo zgodilo z njihovimi podatki po njihovi smrti.

Ste si že kdaj postavili vprašanje, kaj se bo »zgodilo« z vašimi podatki na svetovnem spletu (fotografijami, e-poštnimi sporočili in dokumenti), ko boste umrli? Če ne, je sedaj ravno pravi čas za to, saj je podjetje Google ponudilo v uporabo spletno orodje, s katerim lahko določimo, kaj bo po naši smrti računalniški gigant naredil z naši podatki, ki jih imamo shranjene v okviru njegovih spletnih storitev. Tu gre za spletno orodje Inactive Account Manager oziroma Upravitelj nedejavnega računa, ki je dosegljivo s klikom na spletno povezavo http://goo.gl/0NKUm.

Po uspešni prijavi z našim Googlovim uporabniškim računom se nam bo prikazala nadzorna plošča za upravljanje z neaktivnim računom. Postopek pričnemo s klikom na gumb »Nastavitev«. Najprej moramo vnesti telefonsko številko, preko katere nas bo Google obvestil pred kakršnimikoli ukrepom, povezanim z našim računom. Po potrebi lahko vnesemo še nadomestni e-poštni naslov. V naslednjem koraku določimo čas, po preteku katerega bo naš Googlov uporabniški račun potekel, če se vanj ne bomo vsaj enkrat prijavili (na primer po treh mesecih neaktivnosti).

V naslednjem oknu lahko dodamo e-poštne naslove do 10 zaupanja vrednih prijateljev ali sorodnikov, ki bodo prejeli obvestilo takoj, ko bo naš račun postal nedejaven, pri čemer lahko z njimi delimo tudi vse naše podatke. Na koncu pa lahko še izberemo možnost, da Google izbriše vse naše javno dostopne podatke, ki so povezani z našim uporabniškim računom, kot so video posnetki v spletnem portalu YouTubu, objave na družabnem omrežju Google Plus in spletnem dnevniku Blogger. Postopek zaključimo s klikom na gumb »Omogoči«.


Prijavi napako v članku