Operacijski sistemi
15.04.2012 14:50
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google stavi na svetlobno hiter zagon operacijskega sistema

Strojna koda Coreboot bo znatno pohitrila zagonski čas žepnih in prenosnih računalnikov!
Strojna koda Coreboot bo znatno pohitrila zagonski čas žepnih in prenosnih računalnikov!

Žepni računalnik Samsung Chromebook je v evropskem prostoru zelo priljubljen. Ta je namreč opremljen z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS in se lahko pobaha z izjemno hitrostjo delovanja, enostavnostjo uporabe in visoko varnostjo. Ker se računalničarji dodatne hitrosti, predvsem zagonske, nikoli ne branimo, je podjetje Google predstavilo prototip žepnega računalnika Samsung Chromebook, ki se od »začetka« zažene v pičlih dveh sekundah.

Inženirji računalniškega giganta so pri tem uporabili nadomestek klasične strojne kode BIOS. Ta je odprtokodna in je namensko pisana na kožo operacijskim sistemom Linux. Tu gre dejansko za strojno kodo Coreboot, ki znatno pohitri zagonski čas žepnega računalnika. Google naj bi novo strojno kodo uporabil v prihajajočih žepnih računalnikih Samsung Chromebook, ki bodo temeljili na osnovi novih Intelovih procesorjev z razvojno oznako Ivy Bridge. Nove strojne kode BIOS naj bi bili seveda deležni tudi izbrani računalniki, opremljeni s procesorji Sandy Bridge.

Google naj bi strojno kodo Coreboot ponudil proizvajalcem žepnih in prenosnih računalnikov takoj, ko bodo na trg prispeli Intelovi procesorji Ivy Bridge, saj bodo ti podpirali grafično in večpredstavnostno obdelavo ter podatkovni vmesnik USB 3.0. To se utegne zgoditi že poleti. Do tedaj pa si lahko ogledate videoposnetek, ki prikazuje ključne adute strojne kode Coreboot in operacijskega sistema Chrome OS. Ta je dosegljiv na spletnem naslovu http://goo.gl/GSt34.


Prijavi napako v članku