Prenosni računalniki
29.12.2009 09:45

Deli z drugimi:

Share

Google pripravil lastni žepni računalnik?

Prvi žepni računalnik podjetja Google vsaj na papirju obeta veliko!
Prvi žepni računalnik podjetja Google vsaj na papirju obeta veliko!

Le nekaj dni za tem, ko so vodilni podjetja Google potrdili obstoj lastnega koncepta mobilnika s platformo Android, so se na svetovnem spletu pojavile govorice, da računalniški gigant pripravlja tudi lasten koncept žepnega računalnika, ki naj bi bil kos tudi nekoliko zahtevnejšim opravilom. Prvi žepni računalnik podjetja Google naj bi namreč temeljil na osnovi zmogljive platforme Nvidia Tegra 2, za tekoče in zanesljivo poganjanje programske opreme pa naj bi uporabljal odprtokodni operacijski sistem Chrome OS.

Prvi žepni računalnik podjetja Google naj bi za prikazovanje slik uporabljal na dotik občutljivi večtočkovni zaslon s 25,6-centimetrsko diagonalo in ločljivostjo 1.280 x 720 točk. Preostala strojna oprema naj bi obsegala še 2 gigabajta sistemskega pomnilnika, pogon Solid State s 64 gigabajti prostora, brezžične vmesnike Wi-Fi, UMTS in Bluetooth ter navigacijski sistem GPS. Napolnjena baterija naj bi zagotavljala do 12 ur avtonomije.

Prvi žepni računalnik podjetja Google naj bi bil relativno poceni, saj naj bi bilo onkraj luže zanj potrebno odšteti le slabih 300 ameriških dolarjev oziroma 210 evrov. Nepotrjene govorice namigujejo, da naj bi Google pričel svoj prvi žepni računalnik tržiti že v drugi polovici naslednjega leta. No, pustimo se presenetiti!


Prijavi napako v članku