Računalništvo, telefonija
17.03.2017 06:56

Deli z drugimi:

Share

Google presenetil s prvo tehnološko jakno!

Pametna jakna podjetja Levi’s bo naprodaj letos jeseni.
Pametna jakna podjetja Levi’s bo naprodaj letos jeseni.

Podjetje Google veja za enega izmed največjih inovatorjev na našem planetu. To so njegovi inženirji že leta 2016 dokazali s pripravo pametne tkanine, ki jo je sedaj že mogoče uporabiti za namene izdelave pametnih oblačil. Novodobno oblačilo je nastalo v okviru projekta Jacquard, izdelano pa je iz tkanine, ki zagotavlja enostavnejše uvajanje elektronike v kratke hlače, majice, krila in podobno. Pametno oblačilo je za Google izdelalo podjetje Levi’s, ključna tehnologija pa se »skriva« v rokavu.

V novi jakni so pametna vlakna vgrajena v delu levega rokava, ki je občutljiv na dotike in gibe, za povezavo s pametnim mobilnim telefonom oziroma tabličnim računalnikom pa skrbi brezžična tehnologija Bluetooth. Uporabnik ima na voljo nekaj standardnih gibov in dotikov, z njimi pa lahko nadzoruje številne funkcije pametnega mobilnega telefona, kot so na primer nadzor predvajanja glasbe, upravljanje z navigacijskim sistemom, sprejem oziroma zavrnitev klica in še mnogo več. Uporabnik lahko preko namenske aplikacije nameščene na mobilni napravi celo samodejno poveže izbrano funkcijo z gesto, ki mu ustreza. Kmalu pa bodo uporabnikom na voljo nove geste za še več funkcionalnosti.

Podjetje Levi’s bo pametno jakno javnosti prvič predstavilo že to pomlad, v prosto prodajo pa naj bi zašla v jeseni. S tem bodo proizvajalci mobilnih aplikacij imelo na voljo dovolj časa, da bodo nihovo programsko opremo prilagodili pametnemu oblačilu. Novost pričakovano ne bo ravno poceni, saj bo v Združenih državah Amerike zanjo potrebno odšteti okoli preračunanih 330 evrov. V Evropi pa bo za pametno jakno podjetja Levi’s po vsej verjetnosti potrebno odšteti nekaj več.


Prijavi napako v članku