Računalništvo, telefonija
28.09.2010 15:57

Deli z drugimi:

Share

Google praznuje 12 let

Vse najboljše Google!
Vse najboljše Google!

Ko govorimo o tehnologiji je 12 let zelo dolgo obdobje. V zadnjih dvanajstih letih je močno napredoval predvsem svetovni splet. K temu je pomemben delež seveda prispevalo podjetje Google, ki je daljnega leta 1997 registriralo domeno google.com, postavilo spletni iskalnik in pričelo svoj zmagoslavni pohod.

Spletni iskalnik Google danes dnevno obišče več kot 620 milijonov ljudi, kar ga po obiskanosti uvršča med vodilne spletne strani. Med iskalniki je iskalnik google.com z naskokom pred konkurenco, saj ima v rokah dobrih 85 odstotkov tržnega deleža iskalnikov. Preko njega si spletni deskarji širom sveta dnevno ogledajo dobrih sedem milijard spletnih strani. Google je v lanskem letu zabeležil rekordnih 17 milijard evrov prihodkov oziroma 6,5 milijard evrov čistega dobička. Računalniški gigant kar 97 odstotkov svojih prihodkov ustvari z oglaševanji.

Podjetje Google je 12 let obstoja kakopak obeležilo na svojevrsten način. Svoj logotip v spletnem iskalniku je zamenjal s sliko torte, ki je delo ameriškega slikarja Wayna Thiebauda. Ta je v svetu umetnosti poznan predvsem po upodobitvah tort in ostalih vsakodnevnih predmetov.


Prijavi napako v članku