Telefoni
28.11.2016 21:51
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google Pixel po prvih ocenah ne ogroža Appla

Google Pixel po prvih ocenah ne ogroža Appla
Google Pixel po prvih ocenah ne ogroža Appla

Ne glede na pozitivne odzive medijev in tehnoloških strokovnjakov, ki so večinoma pohvalili prvo generacijo googlovih pametnih telefonov Pixel, ostaja prodaja v naslednjih mesecih nizka. Analitiki iz podjetja Morgan Stanley prodajo Google Pixel telefonov v zadnjih treh mesecih ocenjujejo na 3 milijone. Prvo četrtletje naslednjega leta naj bi Googlu uspelo prodati 5 milijonov Pixel telefonov. Razlog za takšno stanje je preprost. Pri Googlu v tem trenutku še niso uspeli vzpostaviti ustrezne distribucijske mreže. Telefon je bil na začetku v prodaji zgolj pri enem izmed ameriških operaterjev kar je za resno konkurenco z ostalimi ponudniki telefonov premalo.

Zanimiva ocena pa se nanaša tudi na dosežene marže od prodaje telefonov. Kljub temu, da Google Pixel telefoni stanejo podobno kot iPhone 7, je marža za polovico nižja. Medtem ko Apple dosega 40 odstotno maržo pri prodaji iPhona 7, naj bi Googlova znašala zgolj 24 odstotkov. Slednje je relativno malo vendar pa to še ne pomeni, da se sčasoma odstotek ne more povečati. Apple, za razliko od Googla, obvlada distribucijo in prodajo strojne opreme veliko bolj od podjetja, ki se je do sedaj večinoma ukvarjalo z razvojem programskih rešitev. Ne glede na majhne prodajne številke pa prodaja pretvorjena v prihodke ni več tako zanemarljiva, niti za podjetje kot je Google. Po ocenah naj bi v letu 2017 Google Pixel telefonu matičnemu Alphabet prinesli med 2,1 in 3,8 milijarde ameriških dolarjev.

Za analizo končnega učinka vstopa Googla na trg pametnih telefonov bo tako potrebno še počakati nekaj let. Brez dvoma pa že danes telefoni Pixel predstavljajo najbolj zmogljive pametne telefone na platformi Android. Poleg hitre odzivnosti operacijskega sistema se lahko telefona pohvalita tudi z najboljšo kamero, ki jo v tem trenutku premore katerikoli pametni telefon.


Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Prijavi napako v članku