Programska in razvojna orodja
13.03.2012 14:56
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google odštel Applu milijardo dolarjev da postane privzeti iskalnik v Safariju

Spletni iskalnik Google bo naslednjih pet let privzeti iskalnik v Applovemu brskalniku Safari.
Spletni iskalnik Google bo naslednjih pet let privzeti iskalnik v Applovemu brskalniku Safari.

Podjetji Google in Apple sta si pogosto v laseh predvsem na področju mobilnih naprav. Računalniška giganta sta vključena v številne sodne spore zaradi domnevnih kršitev patentov, ameriška vlada pa naj bi na pobudo Appla že razmišljala celo o sprožitvi protimonopolne preiskave zoper Google. Ko gre za medsebojne koristi, računalniška giganta začuda pozabita na vse spore in pridno sklepata več milijonske posle kot za stavo.

Najnovejši posel, ki sta ga sklenili podjetji Google in Apple je bil na področju spletnih brskalnikov. Analitik Ben Schachter iz analitske hiše Macquarie je razril, da naj bi Google Applu, da postane privzeti spletni iskalnik v spletnem brskalniku Safari, odštel kar preračunanih 760 milijonov evrov. Največ pri tem je pridobil Google, saj vse več računalničarjev posega po Applovih izdelkih, kot so tablice iPad, mobilniki iPhone in računalniki iMac.

Ker je Apple v patentnem sporu s podjetjem Google, se verjetno sprašujete, zakaj je to z njim sklenilo posel, ki dejansko škoduje obema. Apple s tem namreč »reklamira« storitve »sovražnega« podjetja, medtem ko Google v okviru iskanj znotraj spletnega brskalnika Safari zasluži zgolj preračunanih 255 milijonov evrov (izguba v tem primeru znaša kar preračunanih 505 milijonov evrov). Odgovor je nadvse enostaven. Apple bi brez Googlovega finančnega vložka ostal brez pomembnih denarnih sredstev za razvoj novih izdelkov, medtem ko Google računa, da bo že v naslednjem letu število uporabnikov tablic preseglo število tistih, ki prisegajo na osebne računalnike. Prebrisano, ni kaj!

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku