Spletni brskalniki
27.07.2011 06:00

Deli z drugimi:

Share

Bo Google uničil Mozillo?

Priljubljeni Chrome bi lahko že v dobrem letu dni prehitel spletni brskalnik Mozilla Firefox.
Priljubljeni Chrome bi lahko že v dobrem letu dni prehitel spletni brskalnik Mozilla Firefox.

Število uporabnikov spletnega brskalnika Chrome raste kot gobe po dežju. Julijska raziskava priznane analitske hiše StatCounter je pokazala, da se priljubljenost Googlovega brskalnika iz meseca v mesec povečuje. Glede na raziskavo brskalnik Chrome trenutno uporablja že več kot 20 odstotkov spletnih deskarjev. Priljubljenost Googlovega spletnega brskalnika zdaleč najbolj občuti konkurenčni brskalnik Firefox. Ta je namreč na ta račun v dobrem letu dni izgubil kar tri odstotke svetovnega trga.

Z namenom, da bi Google še okrepil svoj položaj na trgu brskalnikov, je sprejel odločitev, da Google Toolbar ne bo več na voljo za novejše različice Firefoxa (vključno s peto inačico). To je zagotovo hud udarec za uporabnike odprtokodnega spletnega brskalnika. Google Toolbar je namreč priročno programsko orodje, ki spletnim deskarjem omogoča učinkovito iskanje podatkov in hitrejši dostop do želenih internetnih vsebin.

Google je v izjavi za javnost zapisal, da se je za to potezo odločil izključno zaradi tega, ker brskalnik Firefox 5 že vključuje večino funkcionalnosti orodja Google Toolbar. To zajema samoizpolnjevanje polj, možnost neposredne uporabe spletnega prevajalnika, črkovanje in še bi lahko naštevali. Mnogi analitiki menijo, da Google s tem le zavaja javnost. Po vsej verjetnosti gre tu za prvi korak v smeri popolne ločitve Googlovih orodij od Firefoxa. In to še ni vse. Na spletu se celo že šušlja, da bo Google novembra leto, ko poteče pogodba, prenehal s financiranjem organizacije Mozilla. Ta bo s tem izgubila kar 86 odstotkov prihodkov. Če bo do tega dejansko prišlo, bo prihodnost Firefoxa povsem negotova.

Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik

Prijavi napako v članku