Računalništvo, telefonija
22.07.2018 19:30

Deli z drugimi:

Share

Google, Microsoft, Facebook in Twitter s skupnimi močmi za naše dobro

Google, Microsoft, Facebook in Twitter s skupnimi močmi za naše dobro
Google, Microsoft, Facebook in Twitter s skupnimi močmi za naše dobro

4 izmed največjih tehnoloških korporacij na svetu so združile moči in sedaj želijo nekoliko olajšati postopek prenosa podatkov med različnimi storitvami. Google, Facebook, Twiiter in Microsoft so se pridružili iniciativi imenovani “Data Transfer Project”, katere glavni cilj je pomoč uporabnikom pri prenašanju vsebin, kontaktov in ostalega.

V sklopu projekta “Data Transfer Project” nastaja nova odprtokodna platforma namenjena prenašanju podatkov, kateri se lahko priključi katerakoli spletna storitev. Če si predstavljamo nekoliko bolj plastično, lahko na to platformo gledamo kot na skupen prostor, v katerega smo dobrodošli uporabniki različnih storitev, vendar imamo tukaj vsi en skupen cilj in to je prenašanje vsebin iz storitve v storitev. Tašna platforma bi lahko bila za nas uporabnike še kako prikladna, namreč veliko storitev nam omogoča, da prenesemo vsebine in datoteke, le malo pa jih omogoča, da ponovno naložimo stvari na različne račune, ki jih imamo na vseh koncih in krajih spleta.

Google je naznanil novi projekt v enem od zapisov na blogu in ga hkrati opisal kot način, na katerega lahko podatke prenašamo direktno med različnimi storitvami. To pomeni, da uporabnikom ne bo potrebno vedno znova prenašati datotek na svoje naprave in ponovno nalagati na ostale storitve, temveč bomo lahko preprosto prenašali datotek direktno iz računa na račun. Microsoft je k sodelovanju povabil še ostala podjetja, ki so po pravilih sicer konkurenčna, vendar v tem primeru vsaj po mnenju Microsofta ne gre za tekmovanje. Konec koncev se te korporacije dobro zavedajo, da v primeru takšne platforme, ki bi postala neke vrste standard v industriji, pridobijo vsi. SIcer bi morali med seboj tekmovati pri ponudbi lastnih uporabnih storitvah, hkrati pa bi na tak način prisilili uporabnike, da se trdno držijo posameznih storitev, s čimer bi pa seveda ponovno trpela uporabniška izkušnja.

Če projekt “Data Transfer Project” izpolni vsa pričakovanja in ogromen potencial, ki ga ima, bi lahko revolucionarno vplival na celotno industrijo. Si predstavljate, da preklopite iz Spotifyja na YouTube in lahko zelo enostavno s seboj vzamete vse sezname predvajanja, ki jih imate? Ali pa menjava mobilnega operacijskega sistema brez, da bi bilo potrebno vse začeti iz ničle? Ni slabo kajne?

Iniciativa kot taka bi lahko bila revolucionarna tudi za vsa obstoječa in ostala “start-up” podjetja, ki so še v fazi nastajanja. Podjetja kot je Google imajo tukaj veliko prednost, namreč sami že imajo ogromne količine podatkov o uporabnikih. Nova podjetja pa na primer nimajo tega privilegija, vendar to ne zmanjša vrednosti platforme, kakršnakoli že pač bo. Uporabniki bodo vedno s seboj prenašali vse podatke in tako se bodo sami pri sebi počutili veliko bolj “domače”, kar bo pozitivno vplivalo na sprejemanje nove storitve.

Zdaj so na vrsti zgoraj omenjene korporacije, da naredijo svoje in takrat bomo videli, kako se bo iniciativa razvila in koliko ostalih podjetij bo pristopilo zraven.


Prijavi napako v članku