Računalništvo, telefonija
26.04.2011 13:44
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google kaznovan zaradi kršenja Linux patentov

Podjetje Google je zavestno kršilo številne registrirane Linux patente!
Podjetje Google je zavestno kršilo številne registrirane Linux patente!

Florian Mueller, ustanovitelj kampanje NoSoftwarePatents, je konec letošnjega marca po temeljiti analizi prišel do spoznanja, da je podjetje Google pri pripravi Androida kršilo določila licence General Public License version 2 (GPLv2). Android je namreč v osnovi namenska distribucija Linuxa, ki za aplikacije uporablja poseben navidezni stroj. Ta je prilagojen omejitvam mobilnih naprav, predvsem majhnim količinam pomnilnika. Podjetje Google naj bi določila licence GNUv2 grobo kršilo pri zasnovi knjižnice Bionic Library, ki povezuje Android in njegovo programsko opremo z jedrom Linuxa.

Kot vse kaže, se Florian Mueller pri analizi izvorne kode operacijskega sistema Android oziroma njene knjižice Bionic Library ni zmotil. Teksaški sodni senat je namreč pred kratim podjetje Google obtožilo zavestnega kršenja številnih patentov, povezanih z jedrom Linuxa. Računalniški gigant naj bi zaščitene patente kršil tako na mobilnem operacijskem sistemu Android kot programski opremi, nameščeni na svojih strežniških platformah. Teksaški sodni senat je podjetju Google zaradi kršitve patentov naložilo plačilo kazni v višini preračunanih 3,4 milijone evrov.

Aktivist za intelektualno lastnino Florian Mueller je odločitev teksaškega sodišča pričakovano pozdravil. Čeprav je denarna kazen, ki jo je sodišče dodelilo računalniškemu gigantu, ekstremno nizka (vsaj glede na to, da je podjetje Google največji uporabnik Linuxa na svetu), ta skoraj zagotovo pomeni težave za podjetja Yahoo, MySpace, Amazon, Paypal, Match.com in AOL. Ta podjetje Bedrock Computer Technologies namreč prav tako toži zaradi domnevne kršitve Linux patentov. Število tovrstnih tožb naj bi se po mnenju poznavalcev v bližnji prihodnosti še povečalo.


Prijavi napako v članku