Računalništvo, telefonija
17.02.2020 07:40

Deli z drugimi:

Share

Google blokiral več kot 500 razširitev za Chrome

Google je zaradi zlonamernega delovanja odstranil več kot 500 razširitev za Chrome.
Google je zaradi zlonamernega delovanja odstranil več kot 500 razširitev za Chrome.

Programerji podjetja Google so nedavno iz spletnega portala Web Strore na presenečenje mnogih odstranili kar 500 razširitev za spletni brskalnik Chrome. Ti naj bi bili namreč škodljivi za končnega uporabnika, kar naj bi razrila kar dvomesečna raziskava, opravljena s stani zaposlenih pri podjetju Google. Večina zlonamernih razširitev je uporabnikom prikazovala neželene reklamne oglase med njihovo uporabo, ti pa so se aktivirali le ob določenih pogojih, uporabniki pa so bili preusmerjeni na vnaprej določeno spletno stran.

Čeprav je večina teh spletnih strani delovala povsem običajno, so v ozadju avtorji zlonamernih razširitev poskušali priti do protipravnega premoženja. V določenih primerih so bili uporabniki deležni celo zlonamerne kode. Nekateri uporabniki pa so poročali o zlonamernih mestih, preko katerih so jim nepridipravi poskušali ukrasti občutljive podatke.

Trenutno žal še ni podatkov o tem, koliko uporabnikov je preneslo enega ali več od 500 zlonamernih razširitev za spletni brskalnik Google Chrome. Kljub temu so poznavalci prepričani, da je bilo teh uporabnikov zagotovo več milijonov. Pri tem velja še omeniti, da je podjetje Google sporne razširitve že odstranilo iz spletnega portala ter jih samodejno izključilo znotraj spletnega brskalnika Chrome, v kolikor so bile te že nameščene. Seznam zlonamernih razširitev pa je na voljo na povezavi https://duo.com/labs/research/crxcavator-malvertising-2020.


Prijavi napako v članku