Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
27.03.2023 12:38

Deli z drugimi:

Share

Google Bard na področju umetne inteligence že zaostaja za podjetjema OpenAI in Microsoft

Googlov odgovor na ChatGPT je razočaral prve uporabnike. Uporabniki v ZDA in Veliki Britaniji pravijo, da je tehnologija podjetja OpenAI precej boljša.

Z izdajo ChatGPT-ja, ki je dosegel viralni uspeh in z implementacijo enake osnovne tehnologije v lastni iskalnik Bing, mora Google vključiti Bard v javno zavest.

Potencialna priljubljenost Bard-a ima resne posledice za vodstvo Googla na področju iskanja in njegovo splošno uvrstitev kot vodilnega tehnološkega velikana.

Trenutno je situacija dokaj neugodna. V torek je Google začel postopek širitve Bard-a v svet z vabilom uporabnikom v ZDA in Veliki Britaniji, da se prijavijo za dostop. Bard-a so prvič predstavili februarja, kot jasen odgovor na ChatGPT, ki je zaslovel čez praznično obdobje.

Google opisuje klepetalnika kot “naš zgodnji poskus, ki vam omogoča sodelovanje z generativno AI”. Prijava v čakalno vrsto za Bard-a zahteva, da ste starejši od 18 let, da imate osebni račun Google in podprti brskalnik.

Na žalost iskalnega velikana je beta verzija Bard-a jasno vidna, saj je prva skupina uporabnikov navdušenje nad njegovimi zmogljivostmi primerjala z OpenAI-jevo tehnologijo GPT-4 in bila razočarana.

Preberite si še prispevek o organoidni inteligenci, ki umetno inteligenco nadomešča s človeškimi možganskimi celicami.

Bard je že imel nekaj težav

Potencialna napaka, ki jo je storil klepetalnik med svojim predstavitvenim lansiranjem prejšnji mesec, je privedla do 100 milijard dolarjev padca ocene vrednosti matičnega podjetja Alphabet.

Testni uporabniki pravijo, da trenutna različica Bard-a ne dosega ravni konkurence. Tehnološki Youtuber Marques Brownlee je v torek tvitnil: “Danes sem se igral z Google Bard-om in nikoli si nisem mislil, da bom to rekel, vendar je Bing trenutno veliko pred Googlom (pri tej določeni klepetalni funkciji)“.

Ethan Mollick, docent na šoli Wharton na Univerzi v Pensilvaniji, kjer poučuje podjetništvo in inovacije, je dodal, da čeprav je še prezgodaj, “Googlov Bard se ne zdi tako sposoben učni pripomoček kot Bing ali GPT-4.” Mollick poudarja, da “Googlov Bard na veliko izgublja” proti svojemu tekmecu pri poeziji in ima težave pri ustvarjanju sestine, fiksne pesniške oblike iz Francije, ki je sestavljena iz 39 vrstic.

Zahteva (“promp”), da bi Bard ustvaril povzetek filma “Star Wars” v slogu filmskega ustvarjalca Davida Lyncha, znanega po svojih nenavadnih pripovedih, je na koncu proizvedla običajno zgodbo “Star Wars”.

Enaka “promp” za GPT-4 je dal rezultat, ki je že na prvi pogled “dišal” po Lynchu. Bard ima tudi težave pri reševanju besednih ugank, področju, kjer bi umetna inteligenca na podlagi velikih jezikovnih modelov teoretično morala izstopati. Twofer Goofer, spletna uganka, ki uporabnike spodbuja, da ugotovijo, kateri par skrivnostnih rimskih besed so prek nekoliko zapletenih namigov in namigov. GPT-4 podjetja OpenAI ima 96-odstotno uspešnost pri igri, medtem ko ljudje uspejo 82 odstotkov časa, kaže analiza izdelovalcev igre.

Ugotovljeno je bilo, da je uspešnost Bard-a 0%. Opišoč rezultate kot “presenetljivo razočaranje”, je soustvarjalec Collin Waldoch zapisal: “Bard ni bil sposoben rešiti niti ene Twofer Goofer, ko je bil podan zahtevek. V nekaterih primerih je bil blizu, toda na koncu neuspešen.”

Google se je morda znašel v dilemi inovatorja – kjer podjetja naletijo na pravo grožnjo agilnih mladih podjetij, če se odločijo, da bodo ostali na isti poti in ne bodo inovirali. Možno je, da ima podjetje v svojem rokavu super impresivno orodje AI. Hugh Langley Insider je prejšnji mesec poročal, da zaposleni v Googlu preizkušajo bolj inteligentno različico Bard-a, ki se imenuje “Big Bard”. Orodje, je zapisal Langley, ima bolj človeške odzive in je bolj neformalno.

Dolgotrajno nasprotovanje Googla pristopu podobnemu OpenAI, pri razvoju močne umetne inteligence za komercialno uporabo, temelji na etičnih vprašanjih, ki obkrožajo tehnologijo, ki je nagnjena k napakam, pristranostim in zlorabam. Toda to je zdaj doba umetne inteligence, kot je pogumno izjavil Bill Gates na dan, ko je bil izdan Bard. Razvoj umetne inteligence je po njegovih besedah “enako temeljen kot ustvarjanje mikroprocesorja, osebnega računalnika, interneta in mobilnega telefona”.

Gates ne omenja spletnega iskanja na svojem seznamu temeljnih razvojnih dosežkov. Google se morda mora hitreje premakniti, da si zagotovi svoj položaj v zgodovini tehnologije.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google umetna inteligenca ChatGPT


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več