Računalništvo, telefonija
28.07.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Google, Amazon in Wish prepovedali prodajo izdelkov z nacističnimi motivi

Po tem, ko so pri BBC raziskovali spletno ponudbo izdelkov z nacističnimi, neonacističnimi in drugi fašističnimi motivi, so se pri tehnoloških velikanih Google, Amazon in Wish odzvali z njihovo prepovedjo. Prepovedani so, denimo, izdelki ku-klux klana, zastave s kljukastimi križi in nekateri drugi.
Google, Amazon in Wish prepovedali prodajo izdelkov z nacističnimi motivi
Google, Amazon in Wish prepovedali prodajo izdelkov z nacističnimi motivi

Kot navajajo pri BBC, so na omenjenih spletnih portalih ponujali tudi knjige z neonacistično vsebino, algoritmi Amazona in Wisha pa so obiskovalcu ponudili tudi druge podobne izdelke. Na to se je odzval Oren Segal, predstavnik ADL (organizacije za boj proti sovraštvu), ki je dejal, da morajo imeti spletni ponudniki nadzor nad tem, kaj algoritem ljudem dejansko ponuja.

Na Amazonu so prodajalci ponujali neonacistične zastave z nordijskim križem, ki je simbol borcev za belo nadvlado, t.i. white suprenacistov. Eden od obiskovalcev je pod izdelkom zapisal komentar, “naj Amazon ne bi smel dopuščati prodaje takšnih izdelkov”. Nekdo drug se je v komentarju odzval, “da bi bila takšna zastava primerna za udeležbo na paradi” ter se Amazonu zahvalil za ponudbo. Vse sporne izdelke so sedaj pri Amazonu umaknili.

Pri Amazonu so se na umik izdekov odzvali s komentarjem, da so skladno s politiko delovanja kaznovali tudi ponudnika teh izdelkov, saj z njihovo prodajo krši Amazonova pravila. Pri Googlu so dejali, da se borijo proti vsakršnemu spodbujanju sovraštva, čemur namenjajo veliko truda. “Vsakršna takšna dejanja obsojamo, ponudbo pa odstranimo takoj, ko jo zaznamo,” so dejali za BBC. Pri Wishu poudarjajo tudi pomen skrbi za preprečevanje, da bi se takšni izdelki ponovno pojavili na spletu.


Prijavi napako v članku