Facebook
02.01.2012 14:42

Deli z drugimi:

Share

Google, Amazon in Facebook napovedali internetni mrk

Bo ameriški senat popustil računalniškim velikanom?
Bo ameriški senat popustil računalniškim velikanom?

Čeprav si podjetja Google, Amazon in Facebook pogosto mečejo polena pod noge, so pred kratkim stopila skupaj in zagrozila, da bodo sočasno ukinila vse svoje spletne storitve. Razlog za to tiči v novem predlogu pritipiratske zakonodaje, ki ga obravnava ameriški senat. Tu gre za predlog zakona Stop Online Piracy Act (SOPA), ki kot sredstvo zoper spletno piratstva kakopak predvideva cenzuro svetovnega spleta.

Predlog novega protipiratskega zakona v prvo bojno linijo kakopak postavlja ponudnike storitev dostopa do svetovnega spleta. Ta od njih namreč zahteva, da samodejno blokirajo dostop do interneta vsem uporabnikom, ki zavestno in namensko kršijo avtorske pravice in nelegalno delijo filmske posnetke, glasbene datoteke ter ostale avtorsko zaščitene vsebine. Ameriška glasbena industrija, ki je ena od pobudnic novega zakona, verjame, da je ta izredno koristen za ZDA, saj po njihovem mnenju spletno piratstvo ogroža več kot 19 milijonov ameriških delovnih mest.

Kljub temu je nasprotnikov predloga nove protipiratske zakonodaje iz dneva v dan več. V prvi »bojni liniji« so podjetja Google, Amazon in Facebook. To so ameriškemu senatu dala jasno vedeti, da bodo v primeru sprejema novega zakona prenehala ponujati svoje storitve. Proti sprejemu nove protipiratske zakonodaje so še druga vidnejša podjetja, kot so Twitter, Zynga, eBay, Mozilla, Wikipedia, Yahoo, AOL, Linkedin, 3M in Adidas. Ali bo pritisk velikih korporacij zalegel, bo vidno kmalu. Ameriški senat bo namreč o predlogu protipiratskega zakona odločal že konec januarja. Mi seveda upamo, da bo ta gladko padel v vodo.


Prijavi napako v članku