Računalništvo, telefonija
10.12.2010 15:30

Deli z drugimi:

Share

Nezaželena sporočila se selijo tudi na Facebook

Finsko podjetje za računalniško varnost F-Secure (HEX: FSC), ki ga v Sloveniji zastopa podjetje Amis, sporoča, da se glede na njihovo anketo nezaželena sporočila selijo tudi na Facebook.
Lažni facebook profil
Lažni facebook profil

Facebook je postal največje socialno omrežje tako, da je uporabnikom omogočil intimno okolje, v katerem lahko komunicirajo s sorodniki in prijatelji. V zadnjem času pa so glede na anketo *podjetja F-Secure nezaželena sporočila pričela nadlegovati več kot tri četrtine uporabnikov Facebooka. 78% uporabnikov meni, da so nezaželena sporočila na Facebooku postala problem. 49% jih med svojimi novicami opaža sporočila, ki so po njihovem mnenju nezaželena.

Uporabniki interneta porabijo več časa na socialnih omrežjih kot za branje elektronske pošte **. Temu so se hitro prilagodili tudi pošiljatelji nezaželenih sporočil.

“Veliko teh nezaželenih sporočil je v obliki raznih akcij, ki uporabnike pozivajo k obisku neke strani,” pravi svetovalec za varnost pri podjetju F-Secure Sean Sullivan. “Včasih je bilo oglaševanje neposredno. V socialnih omrežjih pa prihaja do udeležbe posrednikov, ki oglašujejo nek produkt in poskrbijo za lokalizacijo sporočila.”

Nezaželena sporočila v socialnih omrežjih pošiljajo tako aplikacije, kot tudi lažni profili.

Aplikacije ponujajo različne možnosti, kot je naprimer gumb “Dislike” (kot nasprotje dejanskega Facebook gumba “Like”), možnost prikaza, kdo je obiskal uporabnikov profil in podobno. Ko uporabnik potrdi tako aplikacijo, se le-ta takoj razširi tudi med vse njegove prijatelje.

Lažni profili običajno uporabljajo fotografijo privlačnih mladih žensk. V profilih dlje časa objavljajo običajna sporočila, čez nekaj tednov ali mesecev pa pričnejo objavljati reklamna sporočila, pogosto za spletne strani z vsebino za odrasle. “Pri tem se dejansko potrudijo, saj nekateri tovrstni profili naberejo tudi po 4000 prijateljev,” pravi Sullivan.

Kljub vsemu pa se 77% odstotkov uporabnikov na Facebooku počuti varne. Najbolj jih skrbi varnost njihovih finančnih podatkov in njihov osebni ugled. 29% se jih boji kraje identitete, 28% pa skrbi možnost, da bi jim nekdo vdrl v Facebook račun.

Facebook se sicer trudi zmanjšati količino nezaželenih sporočil, vključno s tožbami pošiljateljev in dodatnimi funkcijami, ki omogočajo enostavno prijavo sporočil, ki so nezaželena.

Bolj problematična je prijava lažnih profilov. “Trenutno lažnih profilov ni možno prijaviti zaradi pošiljanja nezaželenih sporočil,” pravi Sullivan. “S tehnikami prepoznavanja obrazov bi lahko tovrstne profile hitro zaznali, saj se uporabljajo ene in iste fotografije.”

Najboljša zaščita je, da uporabniki za prijatelje potrjujejo samo tiste, ki jih dejansko poznajo in jim zaupajo.


* Anketa je bila opravljena v oktobru in novembru 2010 preko SurveyGizmo. 363 sodelujočih iz različnih držav. Uporabniki so odgovarjali na različna vprašanja o njihovi vsakodnevni uporabi Facebooka.

** Vir: “Digital Life”, 10. oktober 2010.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Amis, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Amis, d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Logo Amis

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Amis, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več