Računalništvo, telefonija
01.03.2011 15:36
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Gigabitna povezava v svetovni splet za vse

Bi vas razveselila gigabitna povezava v svetovni splet za 20 evrov mesečne naročnine?
Bi vas razveselila gigabitna povezava v svetovni splet za 20 evrov mesečne naročnine?

Čeprav bi morala biti širokopasovna povezava dostopna že vsakemu slehernemu prebivalcu našega planeta, temu kakopak ni tako. Celo v Sloveniji žal še vedno najdemo »otočke«, kjer so računalničarji za dostop do interneta primorani uporabljati povezave s hitrostjo 52 kilobitov na sekundo ali počasen mobilni dostop. Ker svetovni splet predstavlja osnovo za razvoj gospodarstva in postavitev kakovostnih storitev javne uprave, bo južnokorejska vlada skupaj z zasebnimi vlagatelji v posodobitev tamkajšnjih internetnih povezav vložila okoli preračunanih 18 milijard evrov.

Južnokorejska vlada se je zavezala, da bo večini prebivalstva do konca leta na voljo povezava v svetovni splet s hitrostjo vsaj enega gigabita na sekundo. Medtem ko moramo v Sloveniji za gigabitni internetni dostop odšteti celo 1.000 evrov, bo ta Južnokorejcem dostopen po občutno nižji ceni. Mesečna naročnina naj bi se namreč gibala okoli 20 evrov. Pri nas za to ceno dobimo kar 100-krat počasnejšo povezavo v svetovni splet.

Čeprav večina Južnokorejcev podpira namero vlade o pohitritvi povezav v svetovni splet, ji peščica strokovnjakov nasprotuje. Ti so namreč menja, da bo pohitritev internetnega dostopa le še povečala stopnjo odvisnosti od interneta. Južna Koreja ima trenutno zdaleč največ mladostnikov na svetu, ki so zasvojeni s svetovnim spletom. Glede na raziskave neodvisnih organizacij naj bi bilo s svetovnim spletom trenutno odvisnih že več kot 30 odstotkov uporabnikov mlajših od 18 let oziroma slabih 2,5 milijonov računalničarjev. Ali verjamete, da bi višja hitrost internetne poveze resnično lahko vplivala na povišanje stopnje odvisnikov od interneta?


Prijavi napako v članku