Računalništvo, telefonija
09.01.2009 09:29
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Francozi bodo pošiljali SMS parkirne kazni

Približno 60 lokalnih oblasti v Franciji je že namestilo sistem, ki zazna prisotnost vozila in v primeru predolgega parkiranja, o tem obvesti policijo. Parkirni avtomati so delo inženirske družbe Technolia. V prihodnosti nameravajo ustvariti takšen avtomat, ki bo voznika o prekoračitvi časa parkiranja obvestil kar preko SMS sporočila. Avtomati ustvarjajo magnetna polja, ki zaznajo kovinsko maso vozila in so neposredno računalniško povezani s policijsko postajo.

V mestu Issy-les-Moulineaux v Franciji je avtomobilom dovoljeno 20-minutno brezplačno parkiranje. Po izteku tega časa, pametni avtomat pošlje sporočilo na policijsko kontrolno sobo, od koder se 15 minut kasneje razpošljejo SMS sporočila policistom na njihove mobilnike.

Policistom in mestnim redarjem tako ni potrebno hoditi gor in dol po ulicah, ampak se premikajo po točno določenih točkah, kjer zgolj pišejo kazni. Včasih si imel vsaj 50-50 možnost, da jo poceni odneseš, zdaj pa je ta procent dosti manjši.

Podjetje želi razširiti sistem tako, da bodo vozniki plačali za parkiranje z osebno identifikacijsko številko, v katero je vključena tudi številka mobilnega telefona. Pet minut pred pretekom časa bi prejeli opozorilni SMS, parkirnino pa bi lahko tudi podaljšali kar preko mobilnega telefona. Seveda, če tega ne bi storili, bi bili avtomatsko kaznovani.

Kaj bi to pomenilo? Po eni strani bi verjetno lažje našli parkirno mesto v mestnih središčih, po drugi strani pa bi to drastično zvišalo povprečne stroške parkirnin. Takšen sistem bi prav tako odpravil potrebo po parkirnih skrbnikih, kar pa v trenutnih okoliščinah ni prav všečen poseg (pri nas to delo opravljajo tudi mestni redarji).


Prijavi napako v članku