Računalništvo, telefonija
09.08.2012 09:50

Deli z drugimi:

Share

Firefox zabeležil padec v priljubljenosti

iPROM-ova junijska raziskava, ki spremlja tehnološke značilnosti spletnih uporabnikov, je zabeležila padec priljubljenosti Firefoxa, Googlov Chrome pa je doživel porast. Prvič, odkar v iPROM-u merijo tehnološke značilnosti, pa je znan tudi podatek o številu mobilnega dostopa do slovenskih spletnih medijev, ki je junija znašal že sedem odstotkov. V preteklih letih so bile te vrednosti manjše.
Priljubljenost Chroma raste, Firefoxa pa pada.
Priljubljenost Chroma raste, Firefoxa pa pada.

Priljubljenost Chroma raste, Firefoxa pa pada

Kot pri predzadnji, novembrski, analizi so v iPROM-u tudi tokrat prišli do ugotovitve, da priljubljenost Googlovega brskalnika Chrome med slovenskimi uporabniki interneta še naprej raste. Ta brskalnik je namreč pridobil še dodatne 3 odstotne točke v primerjavi z novembrom 2011 in s 23 odstotki ostaja trdno na tretjem mestu.

Brskalnik Firefox sicer ostaja na prvem mestu, a ne več tako suvereno kot novembra, saj je zabeležil upad priljubljenosti za 4 odstotne točke (z 41 na 37 odstotkov), za zgolj eno odstotno točko ga za rep lovi drugi na lestvici, Internet Explorer. Njegova priljubljenost ostaja na približno enaki ravni kot sedem mesecev nazaj.

Analiza je bila izvedena z rešitvijo iPROM AD Server, namenjeno distribuciji, ciljanju in sledenju oglasnega gradiva na spletu.


Trend v porastu – mobilni dostop do slovenskih spletnih medijev
Med rezultate analize je tokrat vključen tudi podatek o mobilnem dostopu do slovenskih spletnih medijev, ki je junija znašal sedem odstotkov. Glede na napravo, ki je bila uporabljena za dostop do njih, je več kot polovica (53 odstotkov) telefonov z operacijskim sistemom Android, z 12 oziroma 11 odstotki sledijo iPadi oziroma telefoni iPhone. 13 odstotkov pa je takih, ki so do slovenskih spletnih medijev dostopali z navadnimi mobilniki (dostop WAP).

Najpogosteje uporabljane ločljivosti zaslonov
Najpogosteje zabeleženi ločljivosti pri uporabnikih sta tudi tokrat 1024×768 točk (16 odstotkov) in 1280×1024 točk (15,5 odstotka), ki je značilna za 17- in 19-palčne zaslone. Sta pa obe zabeležili manjši padec v primerjavi z novembrsko analizo (18 oziroma 17 odstotkov).

S po 12 oziroma 9 odstotki sledita ločljivosti 1366×768 oziroma 1280×800 točk, značilni za prenosne računalnike, tema sledi ločljivost 1680×1050 točk (8 odstotkov), značilna za 20- in večpalčne zaslone. Sledijo zasloni z ločljivostjo 1440×900 točk (6 odstotkov), ki so značilni za novejše prenosnike. Enako kot prejšnjič, to je 7 odstotkov, pa so dosegli tudi zasloni z ločljivostjo Full HD (1920×1080 točk).

Analiza uporabljanih operacijskih sistemov
Analiza operacijskih sistemov je pokazala, da večina uporabnikov še vedno prisega na operacijske sisteme Microsoft Windows. Se je pa nekoliko spremenilo razmerje med tremi najpogosteje uporabljenimi različicami tega sistema. Če se je lani novembra različica Windows XP uvrstila na prvo mesto s 46 odstotki, je v juniju letos z 42 odstotki padla na drugo mesto. Na vrhu se je tako znašla različica Windows 7, katere uporaba se je zvišala za kar sedem odstotnih točk. Na tretjem mestu je Windows Vista s petimi odstotki (lani novembra jo je uporabljalo sedem odstotkov uporabnikov).


Metodološki podatki
iPROM s programsko opremo iPROM AD Server neprestano spremlja tehnološke značilnosti računalnikov uporabnikov slovenskih spletnih medijev, obenem pa preverja tudi tipe brskalnikov, operacijske sisteme in ločljivosti zaslonov. Analiza je bila opravljena junija 2012, tedenski vzorec pa je po standardu IAB zajemal 779 milijonov meritvenih zahtevkov.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iPROM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri iPROM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

iprom logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iPROM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

NIMBIS d.o.o, Max.si

Čučkova ulica 5, 2250 Ptuj, Tel: 05 905 01 88
Razlogov za posodobitev IT infrastrukture je veliko. S posodobitvijo lahko postanete bolj agilni in prilagodljivi, hkrati pa prihranite denar, tako kratkoročni kot dolgoročni. Če ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

WLAN-SAT, Aleksander Marzidovšek s.p.

Krasna 5, 2319 Poljčane, Tel: 040 222 266