Spletni brskalniki
30.04.2012 07:30

Deli z drugimi:

Share

Firefox 13 na preizkušnji, Firefox 3.6 v zatonu

Poskusni spletni brskalnik Mozilla Firefox 13 prinaša zvrhan koš uporabnih novosti!
Poskusni spletni brskalnik Mozilla Firefox 13 prinaša zvrhan koš uporabnih novosti!

Mozillini programerji s pospešenim tempom nadaljujejo z razvojem novih različic priljubljenega spletnega brskalnika Firefox. Le teden dni po uradni predstavitvi dvanajste različice, je namreč že na voljo njen naslednik. Tu gre za poskusno različico spletnega brskalnika Mozilla Firefox 13, ki naj bi bila dokončno nared že konec junija.

Novi Firefox se lahko pobaha z grafično povsem prenovljeno domačo stranjo in zavihki. Na domači strani so takoj na voljo povezave do priljubljenih spletnih strani, zgodovine, nastavitev, programskih dodatkov, prenosov in nastavitev sinhronizacije. V primeru resne programske napake se pri novem Firefoxu zažene le posamičen zavihek in ne celoten spletni brskalnik. Programerji so v Firefox 13 vgradili še podporo za Googlov poskusni protokol SPDY. Ta je namenjen optimizaciji spletnega prometa in s tem posledično hitrejšemu nalaganju spletnih strani. Poskusni Firefox 13 je na voljo za prenos na spletnem naslovu http://goo.gl/BSAZF. Ta je namenjen uporabnikom Windowsov in je celo slovensko govoreč.

Sočasno s pripravo poskusne različice brskalnika Firefox 13 so Mozillini programerji napovedali konec Firefoxa 3.6. Za vse, ki ga imajo še nameščenega, bo Mozilla pripravila samodejno nadgradnjo, ko jo ne bo moč »zavrniti«. Samodejna nadgradnja na brskalnik Firefox 12 bo na voljo že v prvi polovici maja. Če bomo želeli obdržati zastareli in manj varen Firefox 3.6 bo potrebno izključiti sistem samodejne nadgradnje. Ta se nahaja v »Možnostih«, »Napredno« in »Posodobitve«. Tu izberemo še »Nikoli ne preverjaj posodobitev« in kliknemo na »V redu«. Ta poteza zaradi varnosti kakopak ni priporočljiva.

Vas zanima več iz te teme?
Mozzilla Firefox brskalnik

Prijavi napako v članku