Računalništvo, telefonija
29.06.2018 13:48

Deli z drugimi:

Share

Finci prvi s komercialnim mobilnim omrežjem 5G

Prvo komercialno mobilno omrežje 5G je v Evropi zagotovilo finsko podjetje Elisa!
Prvo komercialno mobilno omrežje 5G je v Evropi zagotovilo finsko podjetje Elisa!

Nedavno je organizacija za standardizacijo mobilnega omrežja 3GPP potrdila končne specifikacije za novo mobilno omrežje. To dejansko pomeni, da imajo ponudniki storitev mobilnega omrežja širom sveta končno na voljo vse kar potrebujejo za pričetek komercializacije težko pričakovanega mobilnega omrežja 5G. To so s pridom izkoristili pri finskem telekomunikacijskem podjetju Elisa, saj so vzpostavili prvo komercialno mobilno omrežje 5G na svetu. Novo omrežje je bilo simbolično preizkušeno tudi v praksi, pri čemer je podjetje Huawei zagotovilo vso ustrezno opremo, preizkus pa je bil izveden v finskem mestu Tampere.

Prvemu komercialnemu omrežju 5G na svetu bodo drugi ponudniki storitev mobilne telefonije sledili v teku naslednjega leta, in sicer v vseh večjih mestih širom sveta. Komercialni prihod mobilnega omrežja pete generacije, ki prinaša hitrejše in zanesljivejše mobilne povezave, bo s seboj prinesel tudi prihod večjega števila povezanih naprav interneta stvari in za pametne domove. Poleg tega ima novo omrežje vsaj na papirju velik potencial za uspeh, saj naj bi ponujalo teoretične hitrosti prenosa do 20 gigabitov na sekundo. To bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in ponujanje številnih novih mobilnih storitev.

Mobilno omrežje 5G bo seveda najprej na voljo v večjih mestih, kasneje pa še na manj poseljenih območjih. Končni cilj operaterjev pa je, da do konca leta 2023 novo mobilno omrežje uporabljala že polovica uporabnikov mobilnih naročniških razmerij. Kdaj bo hitro mobilno omrežje zaživelo pri nas, pa je vsaj trenutno težko napovedovati, zagotovo pa bo na voljo enkrat tekom leta 2019.


Prijavi napako v članku