Facebook
30.08.2010 08:16
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook želi patent nad besedama Face in Book

Facebook bo dobil nove funkcionalnosti.
Facebook bo dobil nove funkcionalnosti.

Socialno omrežje Facebook v zadnjih nekaj letih sunkovito povečuje število registriranih uporabnikov. Trenutno beleži že več kot 500 milijonov aktivnih uporabnikov in ti še vedno strmo naraščajo. Zato ne preseneča (ali pač), da želijo vodilni Facebooka pridobiti patent oziroma lastništvo nad besedama “face” in “book”.

Prva na »seznamu za odstrel« je spletna stran Teachbook.com. Zoper njo je socialna mreža Facebook namreč že vložila tožbo in to samo zato, ker v svoji domeni uporablja besedo »Book«. Ta naj bi zmanjševala tako prepoznavnost kot edinstvenost Facebooka. In to kljub temu, da Teachbook ni socialno omrežje.

Če bo socialnemu omrežju Facebooku uspelo registrirati še besedo »Face« kot blagovno znamko, bo po vsej verjetnosti vložilo tožbo zoper podjetje FaceCash. Njegov direktor, Aaron Greenspan, je namreč nekdanji sošolec Marka Zuckerberga, večinskega lastnika Facebooka. Možakarja sta v sporih vse od časov študija na harvardski univerzi.

Če bo sodišče ugodilo zahtevi podjetja Facebook, da registrira besedi »face« in »book« kot blagovni znamki, bo s tem pridobilo prosto pot za vlaganje množičnih tožb zoper podjetja, ki imajo v imenu ti dve besedi. Ker je registracija splošno uporabljenih besed praktično nemogoča (ali pač), mnogi menijo, da Facebook s tem le zbuja medijsko pozornost. Vsaka brezplačna reklama je dobra, a ne?


Prijavi napako v članku