Programska oprema
11.03.2009 13:20
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook z novimi težavami

Popularna socialna mreža Facebook.com je na uradnem blogu objavila prispevek, v katerem priznava, da je zaradi napake na nekaterih trdih diskih čez vikend začasno v zrak izpuhtelo od 10 do 15 odstotkov shranjenih slik uporabnikov. Sodeč po pričevanjih, naj bi se napaka zgodila med rutinsko nadgradnjo, ko bi naj enostavno odpovedalo kar nekaj diskov.

„Verjetno ste v preteklih dneh opazili, da se nekatere slike preprosto ne pokažejo, ko kliknemo na njih. V podjetju želimo stvar preučiti in popolnoma razumeti položaj, v katerega smo bili prisiljeni, saj se podobne simultane odpovedi strojne opreme ne dogajajo tako pogosto“, je v svoj blog zapisal Evan Priestley, eden izmed tehnikov.

Facebook je zagotovil, da so slike vseh uporabnikov na varnem mestu, saj so te kot kopije shranjene na različnih diskih, prav zaradi takšnih pripetljajev in zaradi zagotavljanja kontinuiranega delovanja aplikacije.

„Zaenkrat nam je uspelo obnoviti dobro tretjino poškodovanih slik, medtem ko bodo ostale na voljo že do začetka novega tedna“, je zapisal Priestley. „Kakorkoli, čeprav so vaše slike na varnem, bodo te na voljo šele, ko bodo popravljene datoteke na prizadetih diskih. Obnovitveni postopek namreč vključuje kopiranje gromozanskega števila datotek na nove razpoložljive kapacitete in prav zaradi tega se določene slike še ne pokažejo.“

Facebook je v tem času pošteno zavihal rokave, tako da sistem ponovno deluje s polno paro. V podjetju so tudi zagotovili, da se znajo podobne težave zaradi nepregledne množice datotek še ponoviti, da pa delajo na novem sistemu shranjevanja, ki bo podobne strojne kikse odpravil kar avtomatično.


Prijavi napako v članku