Facebook
27.09.2012 11:57
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook strmo navzdol

Občuten padec vrednosti Facebooka konec oktobra bi lahko celo ogrozil njegovo poslovanje.
Občuten padec vrednosti Facebooka konec oktobra bi lahko celo ogrozil njegovo poslovanje.

Preden se je Facebook uvrstil na ameriško borzo so mnogi analitiki napovedovali, da se bosta investitorjem cedila med in mleko. Zaradi tega so bila pričakovanja velika, cena delnice pa je bila »pogumno« postavljena na preračunanih 30 evrov. Dejansko trgovanje pa je vse investitorje takoj postavilo na realna tla. V slabih treh mesecih je priljubljeno družabno omrežje namreč izgubilo dobrih 48 odstotkov vrednosti. Vrednost Facebookove delnice je konec avgusta še dodatno padla in je znaša le še preračunanih 14,3 evra.

Facebookova delnica je v prvi polovici septembra nekoliko pridobila na vrednosti. Kmalu za tem pa so investitorji ponovno doživeli hladen tuš. Ker je finančna časopisna hiša Barron vrednost delnic priljubljenega družabnega omrežja ocenila na zgolj preračunanih 12 evrov, se je njihova vrednost v trenutku znižala za deset odstotkov. Vrednost delnice se je ustavila na preračunanih 16 evrih. Čeprav se vrednost Facebookove delnice ni spustila pod najnižjo ravnjo doslej, je ta zlomila potrepljanje marsikaterega investitorja.

Najhuje za priljubljeno družabno omrežje šele prihaja. Konec oktobra bo namreč sporoščeno trgovanje z veliko količino njegovih delnic. Ko bodo ti lastniški vrednostni papirji poplavili trg, bo to skoraj zagotovo povzročilo močan negativen pritisk na ceno delnice. Ta bi se po prepričanju finančne časopisne hiše Barron lahko spustila celo pod preračunanih osem evrov. Nekateri analitiki celo menijo, da bo padec vrednosti delnice pomenil začetek konca Facebookove zgodbe o uspehu. Zaradi slabih poslovnih rezultatov bodo priljubljeno družbeno omrežje, poleg investitorjev, namreč pričela zapuščati še podjetja, ki plačujejo za reklamne oglase. To bi Facebook lahko spravilo celo v stečaj.


Prijavi napako v članku