Facebook
05.09.2013 12:51

Deli z drugimi:

Share

Facebook spremenil politiko zasebnosti v svojo korist

Facebook je ponovno spremenil politiko zasebnosti uporabe njegovega družbenega omrežja, ki mu omogoča uporabo podatkov njegovih uporabnikov v zelo širokem spektru. Ta si celo pridružuje pravico do prodaje osebnih podatkih uporabnikov tretjim osebam, predvsem oglaševalcem.
Če je le mogoče, podjetju Facebook zaupajte čim manj vaših osebnih podatkov!
Če je le mogoče, podjetju Facebook zaupajte čim manj vaših osebnih podatkov!

Podjetje Facebook je najavilo pričetek veljave nove politike zasebnosti, ki se nanaša tako na varovanje zasebnosti kot ravnanje s podatki uporabnikov. Priljubljeno družbeno omrežje si je pogoje uporabe kakopak ponovno priredilo v njegovo korist, saj to lahko odslej podatke uporabnikov (osebni podatki, fotografije, všečki in podobno) uporablja v zelo širokem spektru. Mnogim se kot najbolj sporna zdi pravica prodaje osebnih podatkov uporabnikov tretjim osebam, zlasti oglaševalcem. Ta jim namreč daje možnost, da stopijo v stik z nami na podlagi podatkov, ki jih imajo na voljo (elektronska pošta, telefonska številka, domači naslov in podobno).

Med vidnejšimi spremembami pogojev uporabe najdemo še pravico, da družabno omrežje Facebook uporabnikom predstavi vsebine, ki naj bi bile zanje zanimive, in sicer na podlagi vseh podatkov, ki jih njegov algoritem »razbere« iz njihove uporabe Facebooka. Priljubljeno družabno omrežje bo dejansko na osnovi vseh zbranih podatkov vedelo več o nas kot vemo sami, vsi ti podatki pa bodo na takšen ali drugačen način za mastne denarce romali v roke oglaševalcev. Podjetja so s spremembami pogojev uporabe pridobila celo možnost, da izvajajo nagradne igre kar z uporabo všečkov.

Če se z novo politiko zasebnosti priljubljenega družabnega omrežja Facebook ne strinjate, vam ne preostane nič drugega, kot da izbrišete vaš profil. Poseg v zasebnost lahko sicer omejite tudi z objavo le tistih osebnih podatkov, ki so nujno potrebni oziroma z objavo lažnih.


Prijavi napako v članku