Facebook
26.12.2019 10:23
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook razvija lastni operacijski sistem, da bi postal bolj samostojen

Facebook razvija lastni operacijski sistem, da bi postal bolj samostojen
Facebook razvija lastni operacijski sistem, da bi postal bolj samostojen

Facebook si želi lastni operacijski sistem, da njihova strojna oprema, kot je recimo Oculus VR, ne bo omejena na Android. Po poročanju portala The Information Facebook želi lastno platformo, s čimer bi se lahko izognil težavam, ki nastajajo zaradi drugih podjetij. Novi operacijski sistem bi lahko bil zgrajen »in-house«, ali v obliki partnerstva z zunanjim razvijalcem.


»Želimo biti prepričani, da bomo pripravljeni na prihod novih generacij inovacij«, pravi Andrew Bosworth, Facebookov podpredsednik strojne opreme. »Naše mnenje je, da se na konkurenco oz. trg ne moremo preveč zanesti. Zato bomo zadeve peljali sami, z lastnim znanjem«, je še dodal. Facebook je za TechCrunch potrdil še to, da jih zanima predvsem razvoj očal za navidezno resničnost in zdaj raziskujejo opcije, da bi stvari razvili sami.


Če ti v prvo ne uspe …

To pa ni prvič, da Facebook razmišlja o svojem lastnem operacijskem sistemu. Leta 2013 je eden od Facebookovih višjih razvijalcev razkril, da je razmišljal o novem operacijskem sistemu za Facebook Home – projekt, v sklopu katerega je bila ideja, da bi klasični domači zaslon telefona zamenjali z nečem, kar bi bilo fokusirano na družbene lastnosti.


Mark Zuckerberg je takrat dejal, da je želel narediti nekaj dobrega za vse. Dodal je še, da je zelo težko doseči takšno raven, kot je potrebna za Facebook (ko govorimo o gradnji operacijskega sistema). Želel si je »Home« za vse uporabnike Facebooka – tudi, če bi bil izid novega sistema uspešen, bi lahko v njem uživali le redki.


Facebook je razširil doseg svojega poslovanja čez meje družbenih omrežij do strojne opreme, kar pomeni, da je ideja o lastnem operacijskem sistemu čisto na mestu. Facebook nikakor ne misli zaustaviti razvoja iOS in Android aplikacij, vendar bo nadvse zanimivo pogledati, kako se bo projekt končal oz. v katero smer se bo nadaljeval.


Prijavi napako v članku