Računalništvo, telefonija
21.02.2018 18:53
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropska unija ostro nad brezplačne pošiljke iz Kitajske

Evropska unija ostro nad brezplačne pošiljke iz Kitajske
Evropska unija ostro nad brezplačne pošiljke iz Kitajske

Uporabniki spleta smo se nekako že navadili na to, da izdelke kupujemo neposredno s strani kitajskih podjetij, saj so cene nizke, kakovost pa zadovoljiva. Težava je v tem, da kitajska podjetja na pošiljkah ponavadi navedejo lažno ceno ter vsebino in to le zato, da bi si pridobila nelojalno prednost pred podjetji, ki poslujejo po predpisih. Zaradi tega je Evropska unija sprejela odločitev, da do leta 2020 povsem ukine brezplačne čezmejne pošiljke nizke vrednosti.

Pošiljke iz tujine so v zadnjih nekaj letih postale svojevrsten izziv za države Evropske unije, saj njihovo število narašča z vrtoglavo hitrostjo. Pri tem pa je zanimivo predvsem to, da več kot 75 odstotkov vseh pošiljk tehta manj kot dva kilograma in je vrednosti manj kot 150 evrov. Takšni paketi ponavadi prihajajo iz Daljnega vzhoda, v večini primerov pa nimajo ustrezne nazivne vrednosti, tako da je zelo težko ustrezno zagotoviti zakonito plačilo davka na dodano vrednost.

Zaradi tega naj bi Evropska unija do leta 2020 odpravila privilegije na plačilo davkov na pakete iz tujine, ki ponavadi znašajo okoli 22 evrov. Poleg tega namerava vzpostaviti še napreden elektronski sistem za vse čezmejne komercialne pošiljke. Evropska unija želi uvesti enotno identifikacijo za vse pošiljke in sicer z namenom, da bi cariniki pridobili natančno informacijo o vsebini v paketu, ceni, podatke o prejemniku in identifikacijsko številko prometnega davka v standardizirani digitalni obliki. To bi seveda precej olajšalo delo carinskih in davčnih organov, poleg tega pa bi Evropska unija na račun tega pobrala precej več davkov in dajatev.

Evropska komisija od držav članic do konca leta 2019 zahteva sprejem zakonodaje o digitalizaciji čezmejne dostave vseh pošiljk katerekoli vrednosti, ki bo nadomestila obstoječe neskladne predpise. Najkrajšo pa bomo seveda potegnili uporabniki, saj bomo morali za vsako naročilo plačati davek in prispevek.


Prijavi napako v članku