Računalništvo, telefonija
25.01.2010 06:20

Deli z drugimi:

Share

Evropska komisija odobrila Oraclov prevzem Suna

Na odpuščanja ob recesiji niso imuna niti IT podjetja.
Na odpuščanja ob recesiji niso imuna niti IT podjetja.

Računalniški gigant Oracle Corporation

je konec lanskega aprila s podjetjem Sun Microsystems sklenil dogovor o prevzemu, na podlagi katerega bi prevzetemu podjetju za nakup vrednostnih papirjev odštel 9,5 ameriških dolarjev oziroma 6,7 evrov na delnico. Računalniški gigant bi moral za odkup vseh delnic podjetja Sun Microsystems skupno odšteti kar dobrih sedem milijard ameriških dolarjev oziroma slabih pet milijonov evrov.

Dejanski prevzem podjetja Sun bi se lahko zgodil relativno kmalu, saj je Oracle Corporation po več mesecih čakanja le dobil težko pričakovano zeleno luč od Evropske komisije. Odločitev evropskih komisarjev je pravzaprav presenečenje, saj so prevzemu sprva ostro nasprotovali. Prepričani so namreč bili, da bi bi morebitna združitev podjetij lahko ustvarila monopolni položaj na trgu in s tem povišanje cen izdelkov. Dodatne raziskave trga pa so seveda pokazale, da temu ni tako.

Kaj bo potrošnikom oziroma podjetjem dejansko prinesla združitev dveh računalniških gigantov, nam bo seveda lahko pokazal le čas. Številni strokovnjaki pa vidijo njuno prednost predvsem na področju priprave novih strežniških in optičnih rešitev.


Prijavi napako v članku